Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, travnja 02, 2014

Ravioli sa Špinatom

Sastojci: (za dvije osobe)
za tijesto:
200 g pšeničnog bijelog brašna
2 jajeta
malo soli
3 kašike vode
za punjenje:
4 veze špinata (oko 500 g)
2 čehna bijelog luka
komadić putera
malo maslinovog ulja
malo muškatnog oraščića
malo soli
pola kriške svježeg sira
1 bjelance
za sos:
200 ml biljne pavlake
3 čehna bijelog luka
50 ml bijelog vina
malo putera

Priprema:
Tijesto:
U dublju posudu staviti brašno, so, jaja i početi sa mješanjem tijesta.
Po potrebi dodati po kašiku vode… treba mjesiti oko 5 minuta dok se ne dobije fino glatko testo.
Prekriti vlažnom krpom i ostaviti da odmara 15-ak minuta.
Punjenje
U većoj tavi otopiti puter uz dodatak malo maslinovog ulja pa kad se zagrije staviti na listiće isječen bijeli luk.
Kad pusti aromu dodati opran i očišćen špinat (isjeći tvrde stabljike i središnji zadebljali dio), poklopiti i na tihoj vatri dinstati 7-8 minuta… Onda otklopiti i na jačoj vatri uz mješanje dinstati dok ne ispari sva tečnost.
Začiniti muškatnim orahom, soli i malo prohladiti.
Izmiksati u električnoj sjeckalici a onda dodati gnječen sir i bjelance pa sve lepo promješati.

Pravljenje raviola
Uzimati dio po dio tijesta, uz dodatak po malo brašna što više rastanjiti a onda praviti trake širine oko 6-7 cm , stavljati po kašičicu fila (na jednu polovinu trake sa razmakom par centimetara), četkicom pokvasiti sve četiri strane tijesta oko fila, preklopiti, pritisnuti sve strane oko fila isjeći i redati na krpu posutu sa malo brašna.
U dosta slane, kipuće vode, kuhati raviole 7 minuta.
Sos
Dok se raviole kuhaju u manjoj tavi na puteru i maslinovom ulju propržiti na listiće sječen bijeli luk.
Kad pusti aromu dodati biljnu pavlaku, a malo kasnije i bijelo vino.
Kada se malo ukrčka i zgusne posoliti i dodati malo muskatnog oraha.
Serviranje
Dok su još vrele raviole staviti na tanjir…
Preliti sosom od pavlake…
Posuti grubo izlupanim zrnima bibera…
Posuti sa malo peršun lista…