Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, lipnja 10, 2016

Omlet na Grčki Način

Sastojci (za dvije osobe):
- 1/4 šolje skuhanog špinata
- 4 veća jajeta
- 1/2 šolje izmrvljenog feta sira
-2 veze mladog luka ili praziluka
- biber, mirođija
- 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:
Umutite jaja kao za kajganu. Dodajte fetu, sitno isjeckan praziluk, mirođiju, biber i špinat. Mješajte lagano. Smjesu sipajte ravnomjerno u dublju tavu na zagrijano maslinovo ulje. Pecite dok ne dobije zlatkastu boju. Služite vruće uz zelene masline i grčki jogurt!
Prijatno!
Više »

četvrtak, lipnja 09, 2016

Ljetni Quiche s Povrćem

Sastojci:
2 dl mlijeka
1 dl jogurta
2 jajeta
1 kiselo vrhnje
1 dl ulja
12 kašika pšeničnog brašna
12 kašika kukuruznog brašna - krupica
100 g graška
100 g kukuruza šećerca
2 mrkve
2 krompira
1 prašak za pecivo
so
mješavina začina
crvena paprika

Priprema:
U slanoj vodi skuhajte grašak, krompir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu na pola po dužini. Kada se skuha, procijedite i odvojite mrkvu sa strane. Umutite jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posolite i dodajte mješavinu začina po ukusu. Dodajte skuhani krompir i grašak te sve dobro izmiješajte. U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno te postepeno uz lagano miješanje dodajte smjesu od jaja i povrća. Dobivenu smjesu podjelite na dva dijela te u jedan dio dodajte malo crvene paprike, a drugi dio izlijte u tepsiju i zapecite nekoliko minuta, na to zatim poredajte skuhanu mrkvu i zalijte ostatkom smjese. Sve pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Izmiješajte jedno jaje i vrhnje, po želji posolite i prelijte preko pečene smjese te pospite kukuruzom šećercem. Sve zapecite 5 minuta na 225 stepeni. Poslužite toplo.
Izvor: http://www.klokanica.ba/
Više »

Bosanski Tirit

Sastojci:
jedna domaća kokoš
100g crvenog luka
150g masla ili maslaca
250ml kajmaka ili kiselog vrhnja
malo mljevenog bibera
nešto zelenog peršuna
malo soli
jufke (može i gotove)

Priprema:
Kokoš skuhati u slanoj vodi tako da meso otpada od kostiju.
Oprezno ga odvojiti od kosti, ali moraju ostati veliki komadi.
Luk sitno nasjeckati i na 40g masla ispržiti da dobije zlatnožutu boju.
Dodati nasjeckani peršunov list, pa i njega ispržiti, dodati biber i po potrebi soli.
Na to staviti meso i oprezno promiješati.
Tijesto razvući i pustiti da se malo osuši, izrezati listove veličine lima ili koje druge tepsije.
Tada složiti 10 listova i svaki namastiti rastopljenim maslom.
Na deseti list staviti jednakomjerno već pripremljeno meso i na njega složiti idućih 10 listova.
Ti listovi također moraju biti poprskani maslom.
Zatim preliti tirit kajmakom ili vrhnjem i peći u srednje zagrijanoj rerni 45 minuta.
Izrezati ga i vruć iznositi na sto.

Izvor: http://bosanskikuhar.ba/
Više »