Sastojci:
-500g kora za pite
- 500 g svježeg sira
-250 g kefira
-4 jajeta
-2 dl mineralne, gazirane vode
-1 dl ulja
-2 kašićice soli (ili po ukusu)
-dva prstohvata bibera
-1/2 vrećice praška za pecivo (2 male kašićice)
Priprema:
Miksati jaja sa solju 5-10 minuta, da jaja postanu jako bijela i čvrsta masa.
U drugoj zdjeli mikserom izraditi svježi sir sa pola količine kefira i biberom, dodati soli po ukusu.
Mineralnu, prašak za pecivo i pola količine ulja pomiješati u čašici. Druga polovinu ulja treba za ruke.
Jajima polako, kuhačom, dodati sirnu i na kraju mineralnu mješavinu.
Pripremiti srednje veliki duboki pleh, namazati ga sa malo ulja ili ga obložiti pek papirom
Razmotati kore na radnu plohu i dlanovima natapkati malo ulja na cijelu prvu koru, staviti ju u pleh da joj krajevi prelaze visinu pleha, ponoviti isto sa drugom.
Zdjelu sa sirom staviti tik do pleha. Uzeti slijedeću koru, zgužvati ju u pripremljenoj smjesi i tako zgužvanu i potpuno mokru stavite na prve dvije kore. Na isti način gužvati svaku slijedeću koru i slagati tako nagužvane da se popuni svaki dio pleha. Potrošiti svu smjesu ali ne sve kore, ne treba napola suhe kore stavljati u pleh. Bitno je da jedna čitava ostane za vrh.
Tu jednu staviti na zgužvane kore u plehu (odrezati joj dio da stane), rubove od one prve dvije kore prebaciti preko nje, prema unutra i sve skupa namazati kefirom.
Ubaciti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći pola sata do 35 minuta.
Ostaviti ju da "odleži" 10 minuta prije rezanja i serviranja.
-500g kora za pite
- 500 g svježeg sira
-250 g kefira
-4 jajeta
-2 dl mineralne, gazirane vode
-1 dl ulja
-2 kašićice soli (ili po ukusu)
-dva prstohvata bibera
-1/2 vrećice praška za pecivo (2 male kašićice)
Priprema:
Miksati jaja sa solju 5-10 minuta, da jaja postanu jako bijela i čvrsta masa.
U drugoj zdjeli mikserom izraditi svježi sir sa pola količine kefira i biberom, dodati soli po ukusu.
Mineralnu, prašak za pecivo i pola količine ulja pomiješati u čašici. Druga polovinu ulja treba za ruke.
Jajima polako, kuhačom, dodati sirnu i na kraju mineralnu mješavinu.
Pripremiti srednje veliki duboki pleh, namazati ga sa malo ulja ili ga obložiti pek papirom
Razmotati kore na radnu plohu i dlanovima natapkati malo ulja na cijelu prvu koru, staviti ju u pleh da joj krajevi prelaze visinu pleha, ponoviti isto sa drugom.
Zdjelu sa sirom staviti tik do pleha. Uzeti slijedeću koru, zgužvati ju u pripremljenoj smjesi i tako zgužvanu i potpuno mokru stavite na prve dvije kore. Na isti način gužvati svaku slijedeću koru i slagati tako nagužvane da se popuni svaki dio pleha. Potrošiti svu smjesu ali ne sve kore, ne treba napola suhe kore stavljati u pleh. Bitno je da jedna čitava ostane za vrh.
Tu jednu staviti na zgužvane kore u plehu (odrezati joj dio da stane), rubove od one prve dvije kore prebaciti preko nje, prema unutra i sve skupa namazati kefirom.
Ubaciti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći pola sata do 35 minuta.
Ostaviti ju da "odleži" 10 minuta prije rezanja i serviranja.