Sastojci:
Kora jedna dim.28cm (X4)
3 bjelanceta (xxl)
-3 kašike šećera kristal
-1 žumance
-1 kašika brašna
-4 kašike pečenih oguljenih mljevenih lješnika
-1 kašičica ulja
Bijeli krem:
-8 žumanceta
-6 kašika šećera + 150 gr šećera
-6 kašika gustina
-1 (40 gr) puding sa ukusom slatke pavlake
-1 litar mlijeka
-125 gr putera, maslaca
-250 ml slatke pavlake
Čokoladni krem:
-150 ml mlijeka
-3 kašike šećera kristal
-170 gr lješnika - pečenih, oguljenih i mljevenih
-150 gr plazma keksa
-250 gr putera
-100 gr čokolade za kuhanje
još
-oko 500 gr jaffa keksa
-sok od cijeđene narandže za natopiti kore i jaffa kekse
-šlag ili za dekoraciju
Priprema:
Kore..
Mikserom umutitičvrsto bjelanca sa malo soli, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati žumance i mikserom izjednačiti smjesu. Dodati ulje i izjednačiti mikserom kratko. Dodati brašno i dio lješnika i miješati odozdo prema gore kutljačom, dodati postepeno i ostatak lješnika. Smjesu usuti u okrugli pleh veličine 28 cm koji je na dno stavljen pek papir. Poravnati i peći na 200 C dok kora dobije blijedo braon boju i pri pritisku prsta vraća se u isto mjesto i ne lijepi se. Test čačkalicom u centar kore, ako je suha gotov je biskvit. Ponoviti isto za ostale 3 kore.
Bijeli krem:
Staviti 800 ml mlijeka da provri, žumanca mikserom umutiti sa šećerom dok ne pobjele i u volumenu se ne povećaju, posebno izmutiti u hladnom mlijeku (onih 200 ml) gustin i puding, pa dodati žumancima i izmješati. Provrelo mlijeko u tankom mlazu dodavati u žumanca i neprestano mikserom mutiti. Sve ponovo vratiti u šerpu sa debelim dnom na tihoj temeraturi, i miješati žicom slično kao za puding dok se smjesa ne zgusne, stvoriće se grudvice samo nastavii mješati razbiće se. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Mikserom umutiti puter u pjenasto, smjesu sa žumancima ohlađenu skroz izmješati mikserom, pa dodavati po kašiku u puter. Sve dobro izmiksati dok se ne izjednači. Umutiti mikserom slatku pavlaku u šlag i kašikom umutiti u prethodnu smjesu od žumanaca i putera.
Čokoladni krem:
Mlijeko i šećer ugrijati dok se šećer ne istopi pa mlakim preliti plazmu. Puter mikserom pjenasto umutiti pa dodati plazma keks, istopljenu i mlaku čokoladu i mljevene lješnike.
Varijanta samo sa lješnicima:
Prokuhati mlijeko sa 4 kašike šećera dodati čokoladu i 400 gr mljevenih lješnika, ohladiti pa dodati umućenom 250 gr maslaca. Može se sve zajedno istopiti.
Filovanje:
Na tanjir staviti koru-natopiti sokom- 1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema; kora - natopiti sokom, čokoladni krem, kora-natopiti sokom, 1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema i kora poslednja. Ostaviti u frižideru da se ohladi i kremovi stegnu i dekorisati po želji.. šlagom..
Kora jedna dim.28cm (X4)
3 bjelanceta (xxl)
-3 kašike šećera kristal
-1 žumance
-1 kašika brašna
-4 kašike pečenih oguljenih mljevenih lješnika
-1 kašičica ulja
Bijeli krem:
-8 žumanceta
-6 kašika šećera + 150 gr šećera
-6 kašika gustina
-1 (40 gr) puding sa ukusom slatke pavlake
-1 litar mlijeka
-125 gr putera, maslaca
-250 ml slatke pavlake
Čokoladni krem:
-150 ml mlijeka
-3 kašike šećera kristal
-170 gr lješnika - pečenih, oguljenih i mljevenih
-150 gr plazma keksa
-250 gr putera
-100 gr čokolade za kuhanje
još
-oko 500 gr jaffa keksa
-sok od cijeđene narandže za natopiti kore i jaffa kekse
-šlag ili za dekoraciju
Priprema:
Kore..
Mikserom umutitičvrsto bjelanca sa malo soli, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati žumance i mikserom izjednačiti smjesu. Dodati ulje i izjednačiti mikserom kratko. Dodati brašno i dio lješnika i miješati odozdo prema gore kutljačom, dodati postepeno i ostatak lješnika. Smjesu usuti u okrugli pleh veličine 28 cm koji je na dno stavljen pek papir. Poravnati i peći na 200 C dok kora dobije blijedo braon boju i pri pritisku prsta vraća se u isto mjesto i ne lijepi se. Test čačkalicom u centar kore, ako je suha gotov je biskvit. Ponoviti isto za ostale 3 kore.
Bijeli krem:
Staviti 800 ml mlijeka da provri, žumanca mikserom umutiti sa šećerom dok ne pobjele i u volumenu se ne povećaju, posebno izmutiti u hladnom mlijeku (onih 200 ml) gustin i puding, pa dodati žumancima i izmješati. Provrelo mlijeko u tankom mlazu dodavati u žumanca i neprestano mikserom mutiti. Sve ponovo vratiti u šerpu sa debelim dnom na tihoj temeraturi, i miješati žicom slično kao za puding dok se smjesa ne zgusne, stvoriće se grudvice samo nastavii mješati razbiće se. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Mikserom umutiti puter u pjenasto, smjesu sa žumancima ohlađenu skroz izmješati mikserom, pa dodavati po kašiku u puter. Sve dobro izmiksati dok se ne izjednači. Umutiti mikserom slatku pavlaku u šlag i kašikom umutiti u prethodnu smjesu od žumanaca i putera.
Čokoladni krem:
Mlijeko i šećer ugrijati dok se šećer ne istopi pa mlakim preliti plazmu. Puter mikserom pjenasto umutiti pa dodati plazma keks, istopljenu i mlaku čokoladu i mljevene lješnike.
Varijanta samo sa lješnicima:
Prokuhati mlijeko sa 4 kašike šećera dodati čokoladu i 400 gr mljevenih lješnika, ohladiti pa dodati umućenom 250 gr maslaca. Može se sve zajedno istopiti.
Filovanje:
Na tanjir staviti koru-natopiti sokom- 1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema; kora - natopiti sokom, čokoladni krem, kora-natopiti sokom, 1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema i kora poslednja. Ostaviti u frižideru da se ohladi i kremovi stegnu i dekorisati po želji.. šlagom..