Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 17, 2014

Paprenici -Starinsko Bosansko slatko Pecivo

Sastojci:
1 kg brašna
2 kašikice germe
4 jajeta
150 gr putera
100 gr šećera
prstohvat soli
1 limun (limunova korica)
1/4 - 1/2 šolje mlakog mlijeka za nakuhavanje
Priprema:
U jednu posudu staviti navedene sastojke i umijesiti fino tijeto.
Gotovo tijesto prekriti vlažnom krpom i staviti na toplo mjesto da nadođe.
Kada tijesto poveća svoj volumen za 2 - 3 puta, otkidati komade tijesta i praviti loprice.
Staviti u tepsiju 8najbolje u pleh za maffine :), premazati žumancetom i posuti ćurekotom.

Više »

Bosanska Pita Gužvara

Sastojci:
500 g kora za pitu
300 g kravljeg sira
 1 dl  ulja
1 dl jorurta
1 dl kisele vode
4 jajeta
Priprema:
Umutiti jaja, dodati sir i sve dobro sjediniti.
Dodati tečne sastojke i napraviti smjesu.
Na dno podmazanog okruglog pleha staviti jednu koru, malo je premazati filom, staviti i drugu koru, a ostale kore zgužvati u ruci, namoćiti filom i redati po dnu pleha. Ne sabijati kore i ostaviti im prostora da se lijepo
rašire tokom pečenja. Za vrh ostaviti 2 kore i složiti ih kao i prve dvije.
Po vrhu kore staviti malo fila, zasjeći oštrim nožem na 4 djela i peći gužvaru na 200 stepeni do rumene boje.
Isključiti rernu i ostaviti gužvaru još desetak minuta u toploj rerni.
Više »

Sok od Ruže - Đul Šerbe

Starinski recept za ukusni domaći sok od ružinih latica koji je potpuno prirodan jer se priprema bez dodavanja limuntosa i konzervansa.
Sastojci:
250 g Latica ruže
2.5 kg Šećer
2.5 l Vode
Priprema:
Očišćene latice staviti u šerpu, preliti hladnom vodom i staviti da se kuha. Kada voda poprimi boju ruže, a latice pobijele, procijediti sok u prethodno pripremljeni šećer.
Latice baciti, a sok i dalje kuhati, dok ne ispari polovina ukupne količine. Potom skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi prekriveno vlažnom krpom.
Kada je ohlađeno sipati u bocu i zatvoriti. Prije posluživanja razmutiti u hladnoj vodi i po želji servirati sa ledom i kriškama limuna.
Više »