Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, veljače 24, 2016

Mramorni Vijenac

Sastojci:
-4 žumanca
-280 g šećera
-2 Vanilin šećera Dolcela
-limunova korica
-120 g omekšanog maslaca
-50 g grožđica
-10 kašika mlijeka
-3 kašike ulja
-280 g Pšeničnog glatkog brašna
-1 vrećica Praška za pecivo
-4 bjelanca
-1-2 kašike Kakaa u prahu
-2 kašike ruma
Za premazivanje kalupa:
Prezla
maslac
Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:
Pjenasto izmiješajte žumanca i šećer, dodajte vanilin šećer, limunovu koricu, omekšali maslac i grožđice. Zatim postupno dodajite mlijeko i ulje, a na kraju naizmjenično umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrstim snijegom od bjelanaca.
Od pripremljene mješavine odvojite jednu trećinu smjese pa joj dodajte kakao i rum.
Namašćeni kalup posipajte prezlom i izlijevajte red žute smjese, po tome red smeđe, dok ne potrošite svu smjesu.
Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta. Pečeni kolač odmah obrubite po krajevima, istresite na podlogu i ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.
Izvor:http://www.coolinarika.com/