Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, siječnja 15, 2015

Tiramisu iz Čaše

Često se za izradu tiramisua koristi i tučeno slatko vrhnje, koje svakako možete dodati u kremu, kako biste ju učinili pjenastijom ili dobili na količini. No originalna krema za tiramisu sastoji se samo od jaja, šećera i mascarpone sira, pa je kao takva pogodnija za serviranje u čaše nego u kolač,  jer nije dovoljno čvrsta. Ukoliko želite raditi kolač koji se reže, umjesto serviranja u čaši - u kremu svakako dodajte 1 vrećicu rastopljene želatine.
Sastojci:
4 jajeta
4 velike kašike šećera u prahu
400g mascarponea
piškote
3-4 dcl mlijeka
2 kašićice instant kafe
2 kašićice kakao praha (nesquick)
200g čokolade
250 ml slatkog vrhnja



Priprema:
Čokoladni ganache
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte mu čokoladu nasjeckanu na komadiće i ostavite 1 minutu. Tako ćete čokoladi dopustiti da se sama rastopi u vrućem slatkom vrhnju. Nakon toga dobro izmješajte, kako bi dobili čokoladni ganache bez grudvica.

Kafa/kakao za piškote
Zakipite 3dcl mlijeka i dodajte mu instant kafu i kakao prah, mješajući dok se ne rastope. U ovu tekućinu namakati ćete piškote prije slaganja u čašu.

Tiramisu krema
Razdvojite žumanca od bjelanaca i podijelite ih u dvije različite posude.
U posudu sa žunancima dodajte šećer u prahu, te miksajte dok ne dobijete gustu masu (cca 3-4min). U posudu dodajte mascarpone i umiješajte ga da se potpuno spoji, ali da ga nemojte miksati, kako bi smjesa ostala što gušća.
U drugoj posudi izmiksajte bjelance u čvrsti snijeg. Spojite ove dvije smjese i spremni ste puniti čaše
Savjet- Ukoliko niste ljubitelj sirovih žumanaka u kolaču, prije spajanja jaja s mascarponeom, izmiksane žumanca i šećer možete i ukuhati u kremu, kuhajući ih na pari na veoma laganoj vatri.

Slaganje tiramisua u čaše
U čašu slažite tiramisu po redosljedu: čokolada-piškote -krema - čokolada...
Dakle, započnite ulijevajući u svaku čašu 1-2 kašike čokoladnog ganachea. Piškote umočite u kafa/kakao tekućinu i posložite sloj u čašu. U čašu dodajte veliku kašiku tiramisu kreme, te ju prekrijte čokoladnim ganacheom. Nastavite tako sve do vrha čaše, završavajući s tiramisu kremom na samom vrhu, koju ćete presipati kakao prahom.


Ova smjesa je za otprilike 6 čaša od cca 2-2.5dcl, dakle, za 6 osoba.


Čaše ostavite u frižideru barem 2-3 sata da se sve dobro rashladi i prožme.. A onda - uživajte!
Izvor: http://charmpam.blogspot.com/