Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, siječnja 16, 2015

New York Cheesecake

Tradicionalni New York cheesecake je pečena vrsta cheesecakea koja u sebi nema baš ništa dijetalno.. Rijetko koja torta je savršena kao ova.. podrazumijeva puuuuno kreme i gotovo ništa biskvita.
 photo IMG_46071200x800_zpsaabca212.jpg

Sastojci:
Kora:
250g finih mljevenih keksa (Petit, Grancereale..)
10 dkg maslaca
2 kašike šećera u prahu

Krema od sira
500 g mascarponea
400 g krem sira (ABC, Philadelphia..)
200g šećera
40 g oštrog brašna
5 jaja
120 ml slatkog vrhnja
1 kašičica limunove korice (naribane)
1 kašika vanilijinog ekstrakta

Preljev od vrhnja
240ml kiselog vrhnja
30 g šećera
1 kašika vanilijinon ekstrakta

Žele od borovnica
400 g borovnica (ili nekog drugog bobičastog voća)
2-3 kašike šećera (po želji)
1 kašika želatina
 photo IMG_4562_zpsf2dd4403.jpg

Priprema:
Izrada kore
Izmiješajte samljevene kekse sa šećerom u prahu i u njih ulijte rastopljeni maslac (ne prevrući). Izmiješajte smjesu prstima te ju premjestite u kalup za tortu, veličine 26-28cm i utisnite čvrsto prstima,  da čini čvrsto dno.
Premjestite kalup u frižider, da se kora od keka stvrdne.  U međuvremenu spremite punjenje od sira.

 photo IMG_4589_zpsa3135010.jpg
Punjenje od sira
U jednoj velikoj zdjeli spojite krem sir, mascarpone i šećer, te umiksajte skupa. Dodajte brašno te nastavite miksati još minutu-dvije, dok se ne spoji .
Dodajte jaja, jedno po jedno, te miksajte nakon svakog dodavanja.
U smjesu dodajte slatko vrhnje (tekuće, ne tučeno), sitno ribanu limunovu koricu i vanilin ekstrakt, te lagano umiksajte, dok se svi sastojci ne spoje.
Ovu smjesu ulijte u pripremljeni kalup, na koru od keksiju i stavite u rernu na 180°C nekih 10-15min, te nakon toga spustite temperaturu na 120°C i nastavite peći još sat do sat i pol, sve dok vam površina ne bude čvrsta i zlatna, a unutrašnjica još pomalo "drhtava" kao žele.

Za klasične torte, običan kalup je dovoljan da punjenje ne procuri. No pri pečenju sira, gotovo uvijek će biti sirutke koja će tražiti (i naći) izlaz iz kalupa. Zato pri izrade cheesecakea kalup obložite aluminijskom folijom (samo dno), kako bi spriječili curenje po rerni, i miris zagorene sirutke.

Često se savjetuje da tortu pečemo na srednjoj prečki, a na dno pećnice podstavimo protvan s  vodom, koja će tokom pečenja isparavati , čime će se cheesecake i ljepše, kremastije ispeći, te će biti manje šanse za pucanje po površini koje je uvijek moguće.

Preljev od vrhnja
Bez ovog preljeva bi cheesecake bio samo obična kremasta torta od sira.
15 minuta prije kraja pečenja torte (kad vam se čini da je već pri kraju), u zdjelici umiješajte kiselo vrhnje sa šećerom i ekstraktom vanilije, te ovim preljevom prekrijte vrh torte i nastavite peći još  15 minuta.

Nakon pečenja, tortu ostavite vani da se ohladi. Nikako je u ovom trenu još ne odvajajte od obruča kalupa. Nakon što se ohladi, prelijte ju pripremljenim želeom od borovnica.

Žele od borovnica
Izmiješajte borovnice i šećer, te ih stavite da se kuhaju na laganoj vatri, barem 15-ak minuta, dok se borovnice potpuno ne otpuste, a šećer rastopi i počne činiti gusti sirup. Dodajte želatin razmućen u kašiki vode i umiješajte u borovnice. Nastavite ukuhavati još par minuta, dok vam se smjesa ne čini dovoljno gustom (smjesa će se svakako još stisnuti hlađenjem, tako da ne morate predugo ukuhavati).
Skinite smjesu s vatre i pričekajte da se malo rashladi mješajući je. Kada bude mlaka na dodir, prelijte ju preko torte i tortu stavite na par sati u frižider na hlađenje.
 photo IMG_45961200x800_zps5111f75a.jpg
Izvor: http://charmpam.blogspot.com/