Sastojci:
kora
150 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera
150 g. mljevenih oraha
4 bjelanca
70 g. brašna
žuti dio
4 žumanca
150 g. šećera u prahu
fil
150 g. mljevenih oraha
1 dcl. mlijeka
150 g. šećera
70 g. maslaca ili margarina
Priprema:
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti maslac i šećer. Dodati umućena bjelanca, orahe i brašno i sve lagano ručno izmješati. Tepsiju srednje veličine namazati blago uljem i posuti brašnom, rasporediti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Dok se kora peče umutiti žumanca i šećer mikserom najvećom brzinom, dok žumanca ne "pobjele". Na pečenu koru staviti umućena žumanca, smanjiti temperaturu na 100 stepeni, vratiti kolač u rernu i sušiti ga oko desetak minuta. Žumanca treba samo da se prosuše, nikako da se ispeku.
Pečeno ohladiti do sobne temperature.
za fil
Prokuhati na tihoj vatri mljevene orahe, šećer i mlijeko. Kuhati minut, dva. Ostaviti da se skroz ohladi pa umiksati maslac.
Rasporediti fil preko kolača, posuti mljevenim orasima i ostaviti na hladno mjesto da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
kora
150 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera
150 g. mljevenih oraha
4 bjelanca
70 g. brašna
žuti dio
4 žumanca
150 g. šećera u prahu
fil
150 g. mljevenih oraha
1 dcl. mlijeka
150 g. šećera
70 g. maslaca ili margarina
Priprema:
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti maslac i šećer. Dodati umućena bjelanca, orahe i brašno i sve lagano ručno izmješati. Tepsiju srednje veličine namazati blago uljem i posuti brašnom, rasporediti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Dok se kora peče umutiti žumanca i šećer mikserom najvećom brzinom, dok žumanca ne "pobjele". Na pečenu koru staviti umućena žumanca, smanjiti temperaturu na 100 stepeni, vratiti kolač u rernu i sušiti ga oko desetak minuta. Žumanca treba samo da se prosuše, nikako da se ispeku.
Pečeno ohladiti do sobne temperature.
za fil
Prokuhati na tihoj vatri mljevene orahe, šećer i mlijeko. Kuhati minut, dva. Ostaviti da se skroz ohladi pa umiksati maslac.
Rasporediti fil preko kolača, posuti mljevenim orasima i ostaviti na hladno mjesto da se dobro ohladi, najbolje preko noći.