Sastojci:
60 dag tankog tijesta za savijaču
60 dag svježeg kravljeg sira
45 dag višanja iz kompota (bez košpica)
4 kašike šećera
1 dl kiselog vrhnja
2 jajeta
2 kašike pšenične krupice
1 vanilin-šećer
ulje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmiješajte dobro ocijeđeni sir, jaja i kiselo vrhnje, dodajte šećer, vanilin šećer, krupicu i 2 kašike ulja, pa sve zajedno izmiješajte u jednoličnu smjesu. Upotrijebite dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskajte mlakom vodom i uljem, pa na nju stavite drugu koru, stavite fil od sira tako da dvije trećine kore bude prekriveno, po siru rasporedite višnje iz kompota, savijte u roladu i stavite u nauljeni lim. To ponavljajte dok ne potrošite i tijesto i fil. Sve dobro namažite uljem, stavite u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pecite oko 40 minuta. Pečenu savijaču prekrijte mokrim ubrusom i nakon 3 minute pošećerite i narežite na komade po želji.
60 dag tankog tijesta za savijaču
60 dag svježeg kravljeg sira
45 dag višanja iz kompota (bez košpica)
4 kašike šećera
1 dl kiselog vrhnja
2 jajeta
2 kašike pšenične krupice
1 vanilin-šećer
ulje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmiješajte dobro ocijeđeni sir, jaja i kiselo vrhnje, dodajte šećer, vanilin šećer, krupicu i 2 kašike ulja, pa sve zajedno izmiješajte u jednoličnu smjesu. Upotrijebite dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskajte mlakom vodom i uljem, pa na nju stavite drugu koru, stavite fil od sira tako da dvije trećine kore bude prekriveno, po siru rasporedite višnje iz kompota, savijte u roladu i stavite u nauljeni lim. To ponavljajte dok ne potrošite i tijesto i fil. Sve dobro namažite uljem, stavite u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pecite oko 40 minuta. Pečenu savijaču prekrijte mokrim ubrusom i nakon 3 minute pošećerite i narežite na komade po želji.