Sastojci:
Priprema:
Izdinstajte luk, dodajte rezanu papriku. Neka se dinsta 5 minuta, ako dodajete tikvice dodajte ih nakon 3 minute. Poslije toga dodajte oguljeni i izrezani paradajz. Stavite malo šećera (da ubije kiselinu iz paradajza), bosiljak i ruzmarin. Nakon 15-ak minuta nakon što ste dodali paradajz, sataras je gotov. Kada je gotov, osolite ga, dodajte sjeckani bijeli luk i stavite biber.
U slanoj vodi skuhajte jednu šolju riže. Procijedite kuhanu rižu.
Nauljite vatrostalnu posudu i po dnu stavite sloj riže. Preko riže prelijte sloj sataraša, pospite sjeckanim pešunom pa rendanim sirom. Opet stavite drugi sloj riže, pa sataraš i sav sok koji se stvorio od paradajza, pešun, rendani sir i dobro pouljite.
Pecite 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i porumeni.
Izvor: http://doznajemo.com
2 veće glavice luka
1,5 – 2 kg zrelog paradajza
6-8 paprika
1-2 tikvice (po želji)
nekoliko listića bosiljka
1 grančica ruzmarina
listovi peršuna
+4-5 čehna vijelog luka luka
So
biber
malo šećera
1 šolja riže
150-200 gr rendanog sira
6-8 paprika
1-2 tikvice (po želji)
nekoliko listića bosiljka
1 grančica ruzmarina
listovi peršuna
+4-5 čehna vijelog luka luka
So
biber
malo šećera
1 šolja riže
150-200 gr rendanog sira
Izdinstajte luk, dodajte rezanu papriku. Neka se dinsta 5 minuta, ako dodajete tikvice dodajte ih nakon 3 minute. Poslije toga dodajte oguljeni i izrezani paradajz. Stavite malo šećera (da ubije kiselinu iz paradajza), bosiljak i ruzmarin. Nakon 15-ak minuta nakon što ste dodali paradajz, sataras je gotov. Kada je gotov, osolite ga, dodajte sjeckani bijeli luk i stavite biber.
U slanoj vodi skuhajte jednu šolju riže. Procijedite kuhanu rižu.
Nauljite vatrostalnu posudu i po dnu stavite sloj riže. Preko riže prelijte sloj sataraša, pospite sjeckanim pešunom pa rendanim sirom. Opet stavite drugi sloj riže, pa sataraš i sav sok koji se stvorio od paradajza, pešun, rendani sir i dobro pouljite.
Pecite 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i porumeni.
Izvor: http://doznajemo.com