Sastojci (za 6 osoba):
1.5 kg bijelog šampinjona
0.5-0.7 kg krompira
10 dag suhog mesa ili mesa po volji (i bez mesa je veoma ukusno)
2 kašike pinđura
2-3 glavice luka
1 juha od gljiva za temeljac
korjen i list peršuna
3-4 mrkve
1 dcl ulja
so, biber, bijeli luk ili granule istog
Priprema (ukupno 60-75 minuta):
Očistite glavice luka i narežite na sitno, za dinstanje.
Šampinjone operite, i narežite na deblje listiće, cca 2-3 mm debljine
U prikladnu tavu ulijte ulje, zagrijte, dodajte luk, posolite i pobiberite prema vlastitoj procjeni, dodajte bijeli luk ili granule istog i dinstajte dok luk ne zažuti (ne smije zagoriti!), te nakon toga dodajte narezane šampinjone.
Šampinjone dinstajte cca 15-20 minuta, dok voda ne ispari 50 %, pred kraj dodajte i suho meso, zatim ih skinite s vatre i ostavite poklopljene, da polako upiju tekućinu nastalu od dinstanja.
Paralelno, u loncu u kojem ćete kuhati varivo, u 3 litre vode zakipite temeljac od juhe od gljiva, Dodjte sjeckanu mrkvu, korjen od peršuna i krompir izrezan na kockice, posolite prema vlastitoj procjeni i kuhajte 20-30 minuta, dok krompir bude kuhan na 3/4.
Nakon što je povrće u loncu 3/4 kuhano, dodajte dinstane šampinjone, pinđur i promiješajte
Varivo kuhajte na laganoj vatri dok ne provri provjerite ukus, dodajte so prema procjeni, dodajte sjeckani list peršuna i kuhajte još 5-10 minuta.
1.5 kg bijelog šampinjona
0.5-0.7 kg krompira
10 dag suhog mesa ili mesa po volji (i bez mesa je veoma ukusno)
2 kašike pinđura
2-3 glavice luka
1 juha od gljiva za temeljac
korjen i list peršuna
3-4 mrkve
1 dcl ulja
so, biber, bijeli luk ili granule istog
Priprema (ukupno 60-75 minuta):
Očistite glavice luka i narežite na sitno, za dinstanje.
Šampinjone operite, i narežite na deblje listiće, cca 2-3 mm debljine
U prikladnu tavu ulijte ulje, zagrijte, dodajte luk, posolite i pobiberite prema vlastitoj procjeni, dodajte bijeli luk ili granule istog i dinstajte dok luk ne zažuti (ne smije zagoriti!), te nakon toga dodajte narezane šampinjone.
Šampinjone dinstajte cca 15-20 minuta, dok voda ne ispari 50 %, pred kraj dodajte i suho meso, zatim ih skinite s vatre i ostavite poklopljene, da polako upiju tekućinu nastalu od dinstanja.
Paralelno, u loncu u kojem ćete kuhati varivo, u 3 litre vode zakipite temeljac od juhe od gljiva, Dodjte sjeckanu mrkvu, korjen od peršuna i krompir izrezan na kockice, posolite prema vlastitoj procjeni i kuhajte 20-30 minuta, dok krompir bude kuhan na 3/4.
Nakon što je povrće u loncu 3/4 kuhano, dodajte dinstane šampinjone, pinđur i promiješajte
Varivo kuhajte na laganoj vatri dok ne provri provjerite ukus, dodajte so prema procjeni, dodajte sjeckani list peršuna i kuhajte još 5-10 minuta.