Sastojci:
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašičice kakaa
1 prašak za pecivo
Preliv:
250 ml vode
250 g šećera
Fil:
500 ml mlijeka
8 kašika šećera
9 kašika brašna
2 kašike šećera u prahu
250 g margarina
Glazura:
100 g čokolade
malo vode
Priprema:
Umutiti sve sastojke za koru, pa peći oko 20 minuta. Skuhati preliv, pa izliti na toplu koru i ostaviti da se hladi.
300 ml mlijeka staviti da prokuha. U međuvremenu, u preostalih 200 ml mlijeka razmutiti 8 kašika šećera i 9 kašika brašna. Kada mlijeko provri, dodati mu smjesu sa brašnom i šećerom i kuhati 1-2 minuta.
Margarin dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu, dodati ohlađenom filu, pa još malo umutiti. Fil rasporediti preko kore.
Otopiti 100 g čokolade sa malo vode i preliti preko kolača. Po želji, kolač možete dodatno dekorisati rendanom čokoladom ili ukrasnim mrvicama. Po želji ne morate praviti glazuru, možete samo prekriti kolač krupno rendanom čokoladom.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašičice kakaa
1 prašak za pecivo
Preliv:
250 ml vode
250 g šećera
Fil:
500 ml mlijeka
8 kašika šećera
9 kašika brašna
2 kašike šećera u prahu
250 g margarina
Glazura:
100 g čokolade
malo vode
Priprema:
Umutiti sve sastojke za koru, pa peći oko 20 minuta. Skuhati preliv, pa izliti na toplu koru i ostaviti da se hladi.
300 ml mlijeka staviti da prokuha. U međuvremenu, u preostalih 200 ml mlijeka razmutiti 8 kašika šećera i 9 kašika brašna. Kada mlijeko provri, dodati mu smjesu sa brašnom i šećerom i kuhati 1-2 minuta.
Margarin dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu, dodati ohlađenom filu, pa još malo umutiti. Fil rasporediti preko kore.
Otopiti 100 g čokolade sa malo vode i preliti preko kolača. Po želji, kolač možete dodatno dekorisati rendanom čokoladom ili ukrasnim mrvicama. Po želji ne morate praviti glazuru, možete samo prekriti kolač krupno rendanom čokoladom.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/