Sastojci:
Kora:
5 jaja
šoljica šećera u prahu
1/2 šoljice ulja
šoljica mlijeka
1,5 šoljica brašna
kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa
Krem:
5 bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike šećera u prahu
80 g margarina
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pleh za pečenje podmažite i pobrašnite. Za koru u brašno stavite prašak za pecivo i kakao, i sve izmješajte. U drugoj posudi izmiksujte žumanca, šećer u prahu i ulje dok ne dobijete mjehuriće, a zatim dodajte naizmjenično malo mlijeka pa malo mješavine brašna, praška i kakaa, opet malo mlijeka… dok sve ne utrošite. Smjesu izlijte u pleh i pecite oko 25 minuta. Kad je kora gotova, izvadite je iz rerne i izbodite viljuškom. Smanjite temperaturu na 100 stepeni.
Bjelanca izmutite u čvrst šlag, dodajte šećer i mješajte laganom brzinom. Stavite na koru i vratite u rernu na 25 minuta. Za glazuru na pari mješajte čokoladu i šećer dok se čokolada ne rastopi, potom dodajte margarin i mješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Ohlađen kolač prelijte glazurom.
Ohlađen kolač možete isjeći na kocke i tek tad preliti glazurom kako biste dobili mančmelou tortice.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Kora:
5 jaja
šoljica šećera u prahu
1/2 šoljice ulja
šoljica mlijeka
1,5 šoljica brašna
kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa
Krem:
5 bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike šećera u prahu
80 g margarina
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pleh za pečenje podmažite i pobrašnite. Za koru u brašno stavite prašak za pecivo i kakao, i sve izmješajte. U drugoj posudi izmiksujte žumanca, šećer u prahu i ulje dok ne dobijete mjehuriće, a zatim dodajte naizmjenično malo mlijeka pa malo mješavine brašna, praška i kakaa, opet malo mlijeka… dok sve ne utrošite. Smjesu izlijte u pleh i pecite oko 25 minuta. Kad je kora gotova, izvadite je iz rerne i izbodite viljuškom. Smanjite temperaturu na 100 stepeni.
Bjelanca izmutite u čvrst šlag, dodajte šećer i mješajte laganom brzinom. Stavite na koru i vratite u rernu na 25 minuta. Za glazuru na pari mješajte čokoladu i šećer dok se čokolada ne rastopi, potom dodajte margarin i mješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Ohlađen kolač prelijte glazurom.
Ohlađen kolač možete isjeći na kocke i tek tad preliti glazurom kako biste dobili mančmelou tortice.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/