Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, lipnja 04, 2014

Piletina u sosu od Šampinjona

Sastojci: 
3 bataka
3 karabataka
400 g svježih šampinjona
1 glavica crnog luka (srednje veličine)
suhi začin
senf za premaz
malo margarina,
1 kašičica bosiljka
1 kašičica origana
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica soli
1 kašičica mljevenog bibera
1 kašičica ulja
100 ml bijelog vina...
Priprema:
Isjeckati luk i propržiti ga na malo ulja. Dodati šampinjone, prethodno isječene na listove.
Kada tečnost ispari, naliti vino.
Dodati suhi začin po ukusu, i origano. . Dinstati još malo i skloniti sa vatre....
Kožicu s mesa lagano podići i staviti malo margarina, da bude sočnije. Zatim premazati u tankom sloju senf posuti začin, bosiljak i ruzmarin....
Meso staviti u vatrostalnu posudu premazanu margarinom, preliti šampinjonima i dodati 100 ml vode. Zatvoriti alu folijom i peći na 180 stepeni sat i po. Desetak minuta prije kraja, skloniti foliju da se jelo zapeče i malo porumeni....
U prženi luk dodati 100 g dimljene sjeckane slanine za još bolji ukus....