Sastojci:
3 poriluka
1 pastrnjak (nijela mrkva)
2 mrkve, žuta i crvena
1-2 čehna bijelog luka
1 kašićica masti ili maslinovo ulje
1/2 šoljice domaćeg kiselog vrhnja
peršunov list
so
biber
Priprema:
Poriluk dobro oprati. Bijeli dio narezati na kolute, ali ne pretanke, a gornji zeleni dio na tanje trakice. Na mast ili maslinovo ulje staviti narezan bijeli luk te na njega na kolutiće narezanu mrkvu i nasjeckan pastrnjak.
Dodati u lonac poriluk te uliti vodu ili temeljac, oko litru, litru i pol. Kuhati dok povrće ne omekša, pa na kraju dodati kiselo vrhnje, so i biber te dobro promiješati.
Juhu poslužiti s preprženim kriškama hljeba.
3 poriluka
1 pastrnjak (nijela mrkva)
2 mrkve, žuta i crvena
1-2 čehna bijelog luka
1 kašićica masti ili maslinovo ulje
1/2 šoljice domaćeg kiselog vrhnja
peršunov list
so
biber
Priprema:
Poriluk dobro oprati. Bijeli dio narezati na kolute, ali ne pretanke, a gornji zeleni dio na tanje trakice. Na mast ili maslinovo ulje staviti narezan bijeli luk te na njega na kolutiće narezanu mrkvu i nasjeckan pastrnjak.
Dodati u lonac poriluk te uliti vodu ili temeljac, oko litru, litru i pol. Kuhati dok povrće ne omekša, pa na kraju dodati kiselo vrhnje, so i biber te dobro promiješati.
Juhu poslužiti s preprženim kriškama hljeba.