Sastojci:
Za podlogu:
200 gr keksa
1 dl (100ml) prženih, mljevenih badema ili lješnjaka
100 gr maslaca (otopljenog)
Za fil:
3 dl (300ml) slatkog vrhnja
3 dl (300ml) kiselog vrhnja
150 gr šećera u prahu
10-12 gr želatine u prahu
6 kašika hladne vode za natopiti želatinu
3 kašike soka od limuna ili limete
naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
500 gr jagoda
Priprema:
Kekse i lješnjake samljeti pa pomješati sa otopljenim maslacem utisnuti u kalup i poravnati.Ostaviti u hladnjak.
Jagode oprati pa odrezati vrh i ugusto ih poredati na kekse podlogu.
Za kremu najprije prema uputama potopiti želatinu da nabubri sa 6 kašika hladne vode.Umutiti šlag sa šećerom pa dodati kiselo vrhnje.Sve zajedno izmutiti pa dodati želatinu koju se prethodno malo otopila u mikrovalnoj. Sve miksati zajedno, preliti kremu preko jagoda. Ukrasiti po želji sa jagodama i naribanim limunom.
Za podlogu:
200 gr keksa
1 dl (100ml) prženih, mljevenih badema ili lješnjaka
100 gr maslaca (otopljenog)
Za fil:
3 dl (300ml) slatkog vrhnja
3 dl (300ml) kiselog vrhnja
150 gr šećera u prahu
10-12 gr želatine u prahu
6 kašika hladne vode za natopiti želatinu
3 kašike soka od limuna ili limete
naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
500 gr jagoda
Priprema:
Kekse i lješnjake samljeti pa pomješati sa otopljenim maslacem utisnuti u kalup i poravnati.Ostaviti u hladnjak.
Jagode oprati pa odrezati vrh i ugusto ih poredati na kekse podlogu.
Za kremu najprije prema uputama potopiti želatinu da nabubri sa 6 kašika hladne vode.Umutiti šlag sa šećerom pa dodati kiselo vrhnje.Sve zajedno izmutiti pa dodati želatinu koju se prethodno malo otopila u mikrovalnoj. Sve miksati zajedno, preliti kremu preko jagoda. Ukrasiti po želji sa jagodama i naribanim limunom.