Odavno nisam postala tradicionalni bosanski recept, pa evo ga: :)
Sastojci:
- 900 g janjećeg mesa bez kosti,
- 500 g crvenog luka
- 300 g paradajza,
- 300 g paprika babura,
- 250 g gljiva
- 100 g maslaca,
- soli, bibera, peršuna,
- pregament papir (za pakovanje ćevapa)
Priprema:
Meso izrezati na kockice, posoliti i prepržiti na vrelom maslacu. Luk dinstati na maslacu dok ne poprimi žutu boju, dodati meso u luk, i nastaviti dinstati. Paprike isjeći na krupnije komade i dodati mesu i luku. Paradajz oguliti, izrezati na rezance. Gljive operati isjeći na kriške. Dodati gljive i nastaviti dinstati. Potom dodati paradajz, prodinstati, začiniti. Sve skupa lagano izmiješati i prokuhati . Po potrebi dodati vode.
Pergament papir postaviti na pleh, staviti pripremljeno meso skupa sa saftom i na sve staviti kašiku kajmaka, a papir kompletno zatvoriti u oblik jedne vrećice i zavezati koncem. U pleh nasuti čašu vruće vode i staviti u zagrijanu rernu 250 stepeni nekih 15 min. da se zapeče. Servirati toplo u pergament papiru. Mogu se praviti manje porcije svaku zasebno na pergament papiru.
Sastojci:
- 900 g janjećeg mesa bez kosti,
- 500 g crvenog luka
- 300 g paradajza,
- 300 g paprika babura,
- 250 g gljiva
- 100 g maslaca,
- soli, bibera, peršuna,
- pregament papir (za pakovanje ćevapa)
Priprema:
Meso izrezati na kockice, posoliti i prepržiti na vrelom maslacu. Luk dinstati na maslacu dok ne poprimi žutu boju, dodati meso u luk, i nastaviti dinstati. Paprike isjeći na krupnije komade i dodati mesu i luku. Paradajz oguliti, izrezati na rezance. Gljive operati isjeći na kriške. Dodati gljive i nastaviti dinstati. Potom dodati paradajz, prodinstati, začiniti. Sve skupa lagano izmiješati i prokuhati . Po potrebi dodati vode.
Pergament papir postaviti na pleh, staviti pripremljeno meso skupa sa saftom i na sve staviti kašiku kajmaka, a papir kompletno zatvoriti u oblik jedne vrećice i zavezati koncem. U pleh nasuti čašu vruće vode i staviti u zagrijanu rernu 250 stepeni nekih 15 min. da se zapeče. Servirati toplo u pergament papiru. Mogu se praviti manje porcije svaku zasebno na pergament papiru.