Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, ožujka 13, 2014

Sarajevska Šampita

Sastojci:
kore:
-11 žumanaca
-11 kašika šećera
-11 kašika ulja
-11 kašika mlijeka
-11 kašika brašna
-malo praška za pecivo
-korica limuna
šaum
 -11 bjelanaca
-11 kašika šećera
agda
 -2x11 kašika šećera
-11 kašika vode
-kriška limun
Priprema:
Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha!
Odvojiti bjelance od žumanaca
Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200°(više ili manje..zavisno od rerne)
U agdu dodati limun.
Šaum: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini 2 min ,onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti, povećati na najveću brzinu.Umućenim bjelancima dodati agdu i mutiti, mutititi….mutiti!!
Preko kore izliti šaum i ostaviti da se ohladi.