Sastojci:
Fil:
70 dag miješanog mljevenog mesa - junetine
2 kom sitno sjeckanog luka
3 čehna sjeckanog bijelog luka
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašićica soli
1/2 kašićice crnog bibera
6 kašika riže
1 kašika sitno sjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ili suncokretovog ulja
2 velike kašike brašna
malo celera i peršuna
2-3 velike kašike koncentrata paradjza
malo soli
Priprema:
Paprike, očistiti od sjemenki.
U jednu zdjelu staviti mljeveno meso i redom mu dodati sve sastojke .
Dobro izmješati, probati da se vidi da li je dobrog ukusa
Smjesom napuniti paprike .
U lonac za kuhanje staviti ulje i prepržiti na njemu brašno.
U to dodajti pasirani paradajz ili koncentrat.
Dolijevajti vodu, sve dok se ne dobije željena gustoća umaka.
U umak staviti punjene paprike i celera i pršuna.
Poklopite i kuhati 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
Poslužiti vruće sa dosta umaka po zelji i pavlake.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.
Fil:
70 dag miješanog mljevenog mesa - junetine
2 kom sitno sjeckanog luka
3 čehna sjeckanog bijelog luka
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašićica soli
1/2 kašićice crnog bibera
6 kašika riže
1 kašika sitno sjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ili suncokretovog ulja
2 velike kašike brašna
malo celera i peršuna
2-3 velike kašike koncentrata paradjza
malo soli
Priprema:
Paprike, očistiti od sjemenki.
U jednu zdjelu staviti mljeveno meso i redom mu dodati sve sastojke .
Dobro izmješati, probati da se vidi da li je dobrog ukusa
Smjesom napuniti paprike .
U lonac za kuhanje staviti ulje i prepržiti na njemu brašno.
U to dodajti pasirani paradajz ili koncentrat.
Dolijevajti vodu, sve dok se ne dobije željena gustoća umaka.
U umak staviti punjene paprike i celera i pršuna.
Poklopite i kuhati 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
Poslužiti vruće sa dosta umaka po zelji i pavlake.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.