Pečena janjetina se tradicionalno poslužuje sa mladim krompirom i lukom. Ovo je jednostavan recept.
Sastojci
-1 janjeći but
-1 -2 glavice luka
-1 glavica bijelog luka
-ruzmarin, lovorov list
-ulje za pečenje(oko 1dcl)
-1,5 kg mladog krompira
Priprema :
Meso oprati, posušiti i natrljati solju. Staviti ga u pleh i preliti vrućim uljem .Uz janjetinu staviti grančice ruzmarina i lovorov list, te luk izrezan na četvrtine i bijeli luk. U pleh doliti 100 ml vruće vode i sve dobro prekriti folijom. Peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Mladi krompir dodati kad meso bude na pola gotovo. Pred kraj pečenja foliju skiniti kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi je podlijevati za vrijeme pečenja.
Sastojci
-1 janjeći but
-1 -2 glavice luka
-1 glavica bijelog luka
-ruzmarin, lovorov list
-ulje za pečenje(oko 1dcl)
-1,5 kg mladog krompira
Priprema :
Meso oprati, posušiti i natrljati solju. Staviti ga u pleh i preliti vrućim uljem .Uz janjetinu staviti grančice ruzmarina i lovorov list, te luk izrezan na četvrtine i bijeli luk. U pleh doliti 100 ml vruće vode i sve dobro prekriti folijom. Peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Mladi krompir dodati kad meso bude na pola gotovo. Pred kraj pečenja foliju skiniti kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi je podlijevati za vrijeme pečenja.