Ovo je vrlo jednostavno jelo koje se može poslužiti i kao toplo predjelo. Souffle se poslužuje topao, ravno iz pećnice jer poslije splasne. :) Ovo je recept za 6 malih vatrostalnih posudica.
Sastojci:
-60 g maslaca, plus dodatnno za premazati
-2 kašike prezle (20 g)
-3 kašike brašna (35 g)
-250 ml mlijeka
-sol
-biber
-3 jajeta
-80 g parmezana (malo parmezana odvojiti za posipanje smjese)
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.Unutrašnjost svake posudice premazati sa malo maslaca i posipati sa pola količine prezle. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka, a bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Maslac otopiti na laganoj vatri, pa mu primješati brašno i kuhati cca 1 minutu.
Dodati mlijeko, dobro promiješajti i kuhati do tačke vrenja.
Dodati sol, biber i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
Maknuti sa vatre, dodati parmezan i dobro promiješati.
Dodati bjelanjke i brzim pokretima ruke ih umiješati u smjesu.
Smjesu raspodijeliti između 6 posudica, svaku napuniti do polovice, posipati preostalim parmezanom i prezlom.
Peći u zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta i poslužiti odmah.
Sastojci:
-60 g maslaca, plus dodatnno za premazati
-2 kašike prezle (20 g)
-3 kašike brašna (35 g)
-250 ml mlijeka
-sol
-biber
-3 jajeta
-80 g parmezana (malo parmezana odvojiti za posipanje smjese)
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.Unutrašnjost svake posudice premazati sa malo maslaca i posipati sa pola količine prezle. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka, a bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Maslac otopiti na laganoj vatri, pa mu primješati brašno i kuhati cca 1 minutu.
Dodati mlijeko, dobro promiješajti i kuhati do tačke vrenja.
Dodati sol, biber i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
Maknuti sa vatre, dodati parmezan i dobro promiješati.
Dodati bjelanjke i brzim pokretima ruke ih umiješati u smjesu.
Smjesu raspodijeliti između 6 posudica, svaku napuniti do polovice, posipati preostalim parmezanom i prezlom.
Peći u zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta i poslužiti odmah.