Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, rujna 24, 2013

Kapućino od Brokolija :)

Kako hoću smršati, juhe, supe, čorbe su prioritet :) Evo još jedna kombinacija za brokuli supu.
Sastojci:
-250 ml supe od povrća ili pileće
-150 gr brokolija
-50 ml mlijeka
-prstohvat muskatnog oraščića
-so, biber
Priprema:
U posudu staviti supu i brokoli (može usitnjen, a i ne mora) i kuhati osam minuta.
Dodati mlijeko, muskatni oraščići i začiniti po ukusu. Kuhati dok se ne zgusne uz stalno mešanje.
Poslužiti u većim šoljama.
Više »

Brokuli supa

Sa brokolijem i malo sastojaka koji se vjerovatno već nalaze u kuhinji, može se napraviti zdrava supica koja jača imunitet, a čiji je ukus uz to još bolji jer je pojačan feta sirom u ovoj kombinaciji.
Sastojci:
-2 kašike maslaca
-2/3 šoljice sjeckanog luka
-1/3 šoljice sitno sjeckane mrkve
-2 šoljice pileće supe
-400 g cvjetića brokolija
-2 kašike brašna
-1 šoljica mlijeka
-čehno rendanog bjelog luka
-so, biber
-100 g mrvljenog feta sira
Priprema: 
Luk i mrkvu propržiti na maslacu na srednjoj temperaturi oko pet - šest minuta ili dok ne omekša. Dodati jednu šoljicu pileće supe, ostaviti da uzavri.
Dodati cvjetiće brokolija, kuhati pokriveno pet minuta ili dok brokoli ne omekša, pa ga usitniti viljuškom. Dodati preostalu šoljicu pileće supe i smanjiti vatru. Brašno izmješati s mlijekom u glatku smjesu, pa je postepeno, uz stalno mješanje, dodavati supi. Dodati bijeli luk, so i biber i kuhati 5 - 6 minuta na laganoj vatri dok se supa malo ne zgusne. Na kraju postepeno dodati fetu, uz stalno mješanje i kuhati na laganoj vatri 10 minuta sve dok supa ne postane kremasta i glatka. Ako je supa pregusta, dodati malo vruće vode.
Više »

subota, rujna 21, 2013

Krem Juha od Špinata i Brokule

Krem juha od brokule, špinata i poriluka je  veoma brza za pripremu i idealan je izbor za hladne zimske dane.
Sastojci:
-2 poriluka, nasjeckana
-4 kašike maslaca
-so i biber
-6 šoljica povrtnog temeljca
-1 brokula
-1 mali krompir, oguljen i nasjeckan
-15 g špinata
-kiselo vrhnje
Priprema:
Kuhati nasjeckani poriluk na maslacu i dodati so i biber. Miješati na laganoj vatri četiri do šest minuta, dok povrće ne omekša.
Dodati povrtni temeljac, brokulu i krompir te kuhati 20-ak minuta dok povrće ne omekša, a pred kraj dodati špinat.
Sve zajedno usitniti štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Začiniti kiselim vrhnjem, po želji i biberom. Posuti komadićima dvopeka.
Više »

petak, rujna 20, 2013

Banana Muffini

Sastoci:
50 gr suhih visanja, borovnica ili brusnica
110 gr maslaca
110 gr sitnijeg secera
2 jajeta
3 veće zrele banane
175gr rizinog brasna
50gr skrobnog brasna
2zlicice bezglutenskog praska za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Dobro izmijesati u dubljoj zdjeli sve rucno kuhacom izmijesati i staviti da se peče..Sipati u kalup za hljeb ili u muffins kalupe, kako zelite..peći na 180c oko 25 minuta

.



Više »

nedjelja, rujna 15, 2013

Quiche sa tikvicama i sirom (i šunkom ako volite:)

Quiche - francusko jelo, može se raditi na dosta načina, ali ovaj recept sam prvi put probala kod naj prijateljice na rođendanu i oduševila se, malkice je izmjenjen, ali samo malkice :)
Sastojci (za 4 osobe po 2 slajsa :)
-1 pakovanje lisnatog tijesta ili tijesta za picu
-3 srednje velike tikvice (oko 300-400 g)
-100 g svježeg sira (gaude, edamera)
-2 jajeta
-1,5 dl svježeg slatkog vrhnja
-2 kašike naribanog parmezana
-svježnjić svježeg bosiljka, (to ja jer imam svoje začine u saksijama, ali može i bez ovoga:)
-so i biber

Priprema:
Tijesto razvaljati tanko i utisnuti u niski okrugli kalup tako da se pokrije dno i stranice. Odrezati višak tijesta tako da bude u ravnini s rubom kalupa (sačuvatbodrezane okrajke).
Staviti kalup s tijestom u frižider dok se pripremi punjenje i dok se pećnica  ugrije.
Tikvice naribati na krupniji ribež, posoliti ih i ostaviti u cjedilu 10-ak minuta.
Zatim tikvice dobro iscijediti stišćući ih rukama. Pomiješati u zdjeli jaja i vrhnje.
Dodati parmezan, sitno nasjeckani bosiljak i iscijeđene tikvice. Dobro izmiješati i posoliti i popapriti po ukusu.Sir narezati na tanke kockice ili naribati na krupni ribež.
Napuniti tijesto tj. stavljati naizmjenično slojeve tikvica i sira. Ja ponekad dodam i 100 g šunke :)
Od ostataka tijesta izrezati trakice i složiti ih u mrežu preko fila.
Peći quiche u zagrijanoj rerni, na 180°C, 35-40 minuta.
Više »

utorak, rujna 03, 2013

Brusketi sa vrganjima

Ovaj recept je dovoljan za 4 osobe.
Sastojci :
-200 g vrganja
-100 gmaslaca
-100 g luka
-1 kašićica Vegete
-biber
-2 češnja bijelog luka
-8 kriški hljeba
- 600 g paradjza
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-100 g naribanog sira

Vrganje očistiti, oprati i narezati na tanke listiće.
Na malo maslaca popeći nasjeckani luk, dodati vrganje i pirjati da vrganji omekšaju i tekućina ispari. Dodati Vegetu,biber i protisnuti bijeli luk.
Kriške hljeba 8može i francuska kifla) premazati ostatkom maslaca, na njih posložiti tanke kolutove paradajza, preko njih staviti pirjane gljive, nasjeckani peršun i posut sa naribanim sirom.
Tako pripremljene bruskete položiti u pleh i zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C 10-ak minuta.
Više »

subota, kolovoza 31, 2013

Žabac palačinke

Još jedan recept sa coolinarike (mog omiljenog site-a s receptima) po mom izboru.
Sastojci:
-1 jaje
-150 ml jogurta
-150 ml mlijeka
-1 šaka spanaća
-80 g integralnog brašna
-80 g bjelog brašna
-1/2 kašićice soli
-1 kašićica praška za pecivo
Priprema:
U jednoj posudi pomješati obje vrste brašna i prašak za pecivo.
U drugoj izmutiti žicom jaje sa prstohvatom soli i jogurtom.
Izblendirati mlijeko sa šakom spanaća pa dodati tečnim sastojcima.
Zatim dodati brašno i samo kratko žicom promješati sve da se dobije homogena zelena smjesa, odmah peći. Kratko samo, otprilike 1 min stranu, kad se pojave balončici, okrenuti palačinku. I to je to :)
Rcp nije moj, sa coolinarike je.
Odlicne su sa sirom i jogurtom!
Mogu se i "namirisati" sa protisnutim čehnom bijelog luka :D
Više »

Zapečene Mašnice sa Faširanim Mesom

Sastojci:
-500 g miješanog mljevenog mesa
-100 g luka
-400 g tjestenine mašnica
-200 ml vrhnja za kuhanje
-1 kašika Vegete
-2 kašike ulja
-150 g sira edamera
-sol
-2 kašike limunova soka
Priprema:
Na ulju kratko propirjati nasjeckani luk, dodati mljeveno meso, Vegetu i pirjati podlijevajući vodom oko 30 minuta. Na kraju umiješati vrhnje i limunov sok.
Tjesteninu skuhati u posoljenoj vodi i ocijediti. Pomiješati je s pripremljenim mesom i staviti u odgovarajuću uljem namazanu vatrostalnu posudu.
Tjesteninu posuti naribanim sirom i zapeći je u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
Posluživanje
Zapečene mašnice poslužiti uz zelenu salatu i radič.

Više »

Brzi rolat sa bananama

Moji omiljeni kolači su oni sa čokoladom, još ako su u kombinaciji sa bananama.. njamiiiiiiiii :) Evo jednog takvog, vrlo jednostavnog za napraviti.
Sastojci:
-125 gr. margarina
-120 gr. šećera
-2 dl mlijeka
-300 gr. plazma keksa
-2 banane
-100 gr. čokolade za kuhanje
Priprema:
Kuhati šećer i mlijeku, u to vruće dodati mljeveni keks i margarin. Uzeti formu za kolač, namazati uljem ili staviti foliju i polovinu smjese rukom utapakti na dno i sa strane forme. Uzduž staviti 2 banane i pokriti ostatkom mase. Staviti u frižider na 2 sata . Kad se kolač stegne i ohladi preliti čokoldanom glazurom .


Više »

Krompir salata sa Feta sirom

Vrlo jednostavan recept, super ukusan i lagan..
Sastojci: 
-400 g krompira
-3 mlada luka
-10-ak crnih maslina
-100 g feta sira
Preljev:
-4 kašike čvrstog jogurta
-2 kašike soka od limuna
-4 kašike maslinovog ulja
-1 kašika peršuna
-sol, papar
Priprema
Krompir oprati pa ga skuhati u kori. Ocijediti ga, oguliti, narezati na komade i staviti u zdjelu.
Dodajti mu nasjeckani mladi luk, masline i feta sir. U zdjelicu staviti jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršun, posoliti, popapriti i dobro promiješati.
Začiniti salatu pripremljenim umakom i odmah je poslužiti.

Više »

Brze kiflice sa filom po želji

Ovo je smjesa za 1 veliki pleh od pećnice. Toliko su fine-da je bolje u startu uduplati sastojke. Sve mjere su matematički precizne, ništa ne treba dodavati niti oduzeti, sve se jako brzo napravi... i zaista ide svjeći sir u tijesto. :) Kiflice su i idući dan mekane!
Sastojci:
Tijesto
-250 g glatkog bijelog brašna
-3 ravne kašićice praška za pecivo
-125 g svježeg sira
-50 ml mlijeka
-50 ml ulja
-1 bjelance
-kašićica soli
Premaz
-1 žumanjce
-1 kašika mlijeka
-malo bibera
-susam, lan, ili druge sjemenke
Priprema
Prosijati brašno i dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto-najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog tijesta. Može se umijesiti i ručno. Pećnicu ugrijati na 180. Kad se dobije glatka kuglu tijesta koja se odvaja od posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat dijagonalno da se dobiju trokuti. Napuniti tvrdim sirom/šunkicom/ svježim sirom...Može se dodati i malo začinskog bilja. A ne moraju se ni puniti ničime, tijesto je jako fino samo po sebi! Razmutiti žumanjak s mlijekom i malo papra i time premazati kiflice. Posipati sjemenkama i peći 30-ak min.
Posluživanje

Više »

Brza "Tigar torta"

Recept je dovoljan za 4 osobe, torta je super, a bude gotova za tren.
Sastojci:
-3 šlag kreme od čokolade
-500 ml čokoladnog mlijeka
-100 ml mlijeka
-200 gr margarina
-100 gr čokolade za kuhanje
-2 žumanca
-100 gr prah šećera
-oko 300 gr petit keksa ili plazme
Za dekoraciju
 -šlag krema, šlag pjena, vrhnje za šlag, rendana čokolada
Priprema:
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu se može dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.
Zatim dodati i izlomljeni keks.nSve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (može se koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastična posuda obložena folijom...)! Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa.Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu. Opet kratko ostaviti u frižider..
Više »

Šarena salata sa mašnicama

Sastojci:
-100 g zelene salate
-1 svježa crvena paprika
-300 g tjestenine (mašnice)
-340 g kukuruza šećerca
-150 g šunke
-150 g edamera
-sol
Za salatni preljev:
-100 g majoneze
-250 ml tekućeg jogurta
Priprema:
U posoljenoj kipućoj vodi skuhati tjesteninu, ocijeditije i dobro rashladiti.U tjesteninu umiješati šunku, sir i papriku koju smo narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu.
Pripremljene sastojke prelitie salatnim preljevom od majoneze i jogurta.
Poslužiti kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.
Radi veće dekorativnosti, zelene listovi salate mogu koristiti kao podlogu za salatu od tjestenine.
Više »

petak, kolovoza 30, 2013

Slatko Pecivo sa Suhim voćem

Sastojci:
250 gr maslaca
1+1/2 soljica s
ecera
4 jajeta
1/2 šoljice mljevenih badema
2 šoljice brasna
1 prasak za pecivo
1/2 soljice sjeckanih marelica
1/2 soljice sjeckanih grozdica
1/2 saoljice sjeckanih oraha ili badema
175 ml svjeze iscjedenog narancinog soka
(moze i mlijeko)

Priprema:
Suho voce isjeckati i preliti narancinim sokom.
U dublju zdjelu staviti omesali maslac, secer i dobro umutiti, dodavajuci posetepeno jaja...
Brasno, po mogucnosti prosijati sa praskom za pecivo.
U pjenastu smjesu  jaja, secera i maslaca, dodati voce zajedno sa sokom, mljeveni badem i lagano rucno promijesati..sada dodavati brasno i sve to rucno uraditi.
Papirom za pecenje obloziti kalup za pecenje i staviti da se peće u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40 minuta.
Ovaj kolac mozete preliti bijelom glazurom od secera u prahu i malo narancinog soka ili krem sir izmijesati sa secerom u prahu ili.. posuti sa malo secera..



Više »

petak, kolovoza 16, 2013

Rolat od Špinata i Pečenih Paprika

Sastojci:
5 jaja,odvojiti bjelanca od zumanaca
500 gr spinata (
1/2 vrecice praska za pecivo
1/4 soljice (od 250ml) brasna- oko 2 pune kašike
2 pecene crvene paprike, ociscene od kozice
Fil:
200 gr rikota sira, dobro ocjedjen
50 gr krem sira
limunova korica
kašika slanih kapara, so, biber
50 gr sunke izrendati ili sitno isjeckati
Priprema:
Papriku ispeci i ocistiti od sjemenki i kozice. Spinat ocistiti, oprati i preliti vrelom vodom, da uvene. Sitno ga isjeckati, dodati mu zumance, promijesati, zatim dodati brasno sa praskom za pecivo, zaciniti i na kraju umijesati ulupana bjelanca. Istresti u lim podmazan i oblozen papirom za pecenje(23×33cm) poravnati i staviti peci na 180 C oko 15 minuta, u predhodno zagrijanu rernu. Prirediti sir i papriku. Sir izmijesati sa narendanom koricom limuna, malo soli i bibera, a papriku ocijediti od vode. Peceni rolat istresti na drugi papir za pecenje, koji pospemo rendanim parmezanom; skinemo papir sa poledjine, ako smo stavljali i zavijemo rolat. Prohladeni rolat premazemo smjesom os sira, pa slozimo na duzu stranu rolata red pecenih, crvenih paprika ponovo savijemo rolat i pustimo da se dobro ohladi.












Više »

petak, kolovoza 09, 2013

Pečena janjetina s mladim krompirom i lukom

Pečena janjetina se tradicionalno poslužuje sa mladim krompirom i lukom. Ovo je jednostavan recept.
Sastojci
-1 janjeći but
-1 -2  glavice luka
-1 glavica bijelog luka
-ruzmarin, lovorov list
-ulje za pečenje(oko 1dcl)
-1,5 kg mladog krompira  
Priprema :
Meso oprati, posušiti i natrljati solju. Staviti ga u pleh i preliti vrućim uljem .Uz janjetinu staviti grančice ruzmarina i lovorov list,  te luk  izrezan na četvrtine  i  bijeli luk. U pleh doliti 100 ml vruće vode i sve dobro prekriti folijom. Peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Mladi krompir dodati kad meso bude na pola gotovo. Pred kraj pečenja foliju skiniti kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi je podlijevati za vrijeme pečenja.
Više »

Sarajevska Teleća Čorba

Ovaj recept za čorbu je nastao u kombinaciji više recepata, a gospođi čiji je recept, je muž komentirao:"bolja je nego kafanska":)  
Sastojci 
-600 gr telećeg mesa
-1 glavica luka
-2-3 kašike ulja
-2 mrkve
-2 krompira
-biber u zrnu
-2-3lista lovora
-so
-2 kašike brašna
-malo aleve paprike
-2 žumanca
-200 ml kisele pavlake
-svjež peršun
-sok od limuna
Priprema:
Isjeckati sitno luk pa ga izdinstati u u dubljem loncu u kojem smo zagrijali ulje sipati ulje. Dodati meso sjeckano na kockice, promješati i ostaviti da se malo dinsta. Sipati 2 l vode. Staviti biber u zrnu, lovorov list, na kockice sjeckanu mrkvu i krompir, smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i kuhati sve dok povrće i meso ne omekšaju. U posebnom lončiću izmješati brašno, alevu papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodati u čorbu. Opet kuhati dok ne provri. 2 žumanca viljuškom umutiti i dodati kiselu pavlaku, pa dobro sve promješati. Vrijuću čorbu skloniti sa ringle, pa je polako kutljačom sipati u smjesu od žumanaca i pavlake stalno mješajući viljuškom. Sipati dvije-tri kutljače. Dobro promješati, pa opet jednom po jednom kutljačom vraćati smjesu u lonac. Polako promješati i poklopiti. Služiti sa limunovim sokom i svježim peršunom.
Recept je preuzet od pomenute gđe i isproban sa coolinarica.com.
Više »

srijeda, kolovoza 07, 2013

Mafini s Čokoladnim Pudingom

Sastojci:
2 jajeta
3 šolje od jogurta brašna
1.5 šolja od jogurta šećera
3 kašike Nesquik-a
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 dl. mlijeka
1.5 dl. ulja
prstohvat soli
1 kesica pudinga od čokolade
Priprema:
U jednoj posudi sastaviti brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.
U drugoj posudi umutiti jaja, pa dodati mlijeko i ulje. Kada to umutite, dodajete sve iz prve posude, i sve to sjedinite.
U međuvremenu napravite puding kao što je napisano na kesici.
U svaki kalup stavljati po kašičicu pripremljene mase. Zatim stavljati puding. Količina zavisi od veličine kalupa. Na kraju, preko pudinga ponovo ide prva smjesa.
Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ako nemate puding pri ruci može vam poslužiti Nutela ili Eurokrem. U svaki mafin staviti 1 kašičicu .





Više »

Panettone

Sastojci:
450gr brasna
brasno za pobrasniti radnu povrsinu
225 gr maslaca, sobne temperature
120 gr secera
100 gr korice limuna i narance
1 kasicica vanila extrakta
2  jajeta srednje velicine
5 zumanaca
rendana korica od 1 limuna i 1 narance
30 gr svjezeg kvasca
30 ml toplog mlijeka
70gr suhih grozdica
70gr suhog ribizla
1 kasicicaa soli
1/4 kasicice morskog orascica
Sastojci:
U toplo mlijeko staviti kvasac, otopiti ga i dodati kasiku secera i kasiku brasna..
U dublju zdjelu prosijati brasno, dodati morski orascic, svjeze rendanu koricu limuna i narance.
U drugu dublju posudu staviti jaja,zumance, vanila extrakt i jako mekani, gotovo otopljen maslac.
Kada se kvasac aktivirao,sipati ga u brasno,polako mijesajuci dodavati i ostale tekuce/mokre sastojke...mijesiti rucno ili mikserom dok se ne stvori fino elasticno tijesto, koje se ne lijepi za posudi i ruke.
Pripremiti u meduvremenu koricu i ostale sastojke.
Nadoslo tijesto istresti na pobrasnjenu povrsinu, malo rastegnuti i posuti kandiranu koricu narance i limuna , grozdice, ponovo laganim pokretima premijesiti tijesto i staviti u pripremljen kalup za pecenje.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190c oko 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 180c i jos nastaviti peci 30-ak minuta.
Prohladiti Panattone u kalupu, isjeci i posluziti, posuti secerom u prahu












Više »

utorak, kolovoza 06, 2013

Sarajevske Ružice

Sastojci
-1 pakovanje gotove jufke
-600 g oraha
-300 g tirit
-200 g badema
-700 g šećer
-900 ml voda
-400 g margarin
-1 šolja ulja
-1 limun
Priprema:
Rastopiti margarin i ulje na blagoj vatri. Napraviti tirit od ulja, jaja i brašna, a orahe sitno isjeckati, kao i bademe.Na drvenoj podlozi redati dvije jufke, pa masnoćom preliti preko jufke. Na tako pripremljenu jufku staviti tirit i na kraju orahe i bademe.
Potom opet staviti dvije jufke, i sve dobro zarolati. Rezati ružice na debljinu 3-4 cm i pecite na 180°C oko sat vremena. Od vode, šećera i limuna spremiti agdu, pa njom preliti gotove ružice.
Više »

Sarajevski Kadaif

Za ovu bajramsku poslasticu treba izdvojiti 30tak minuta. Vrlo jednostavno za napraviti.
Sastojci
-250 gr tanki kratki rezanci za kadaif
-120 gr maslaca
-50 gr oraha ili badema
-Malo suhog grožđa
Sirup :
-500 gr šećera
-1/2 l vode
-100 gr  meda
-1 Vanilin šećer
-1 Limun
Priprema:
Polovinu svježih rezanaca složiti u pleh podmazan maslacem. Preko rasporediti sitno sjeckane orahe ili bademe i suho grožđe. Odozgo opet naslagati rezance i preliti rastopljenim maslacem.
Tako pripremljen kadaif staviti da se peče na 200 stepeni jedan sat. U međuvremenu pripremiti preliv. Od šećera i vode kuhati sirup srednje gustine i povremeno kašikom skidati pjenu. Pred kraj kuhanja dodati med i nacijeđen limun.Vruć kadaif preliti polovinom sirupa, a preostali sirup još ukuhati da bude gust, pa ponovo preliti kolač. Tek potpuno hladan kadaif isijeći na kocke i poslužiti.
Više »

subota, kolovoza 03, 2013

Pečeni krompir kolači sa dimljenim lososom

Sastojci (Za 4 osobe):
-50 dkg krompira
-2 jajeta
-2 kašićice gustina
-1 manji luk
-sol, papar
-ulje za prženje
-12 ploški dimljenog lososa
-hren s vrhnjem
Priprema:
Luk oguliti i sitno nasjeckati. Krompir oguliti, krupno naribati i rukama dobro ocijediti.
Luk, krompir, jaja, gustin, sol i papar zajedno izmiješati. U većoj tavici zagrijati 3 kašike ulja, kašikom stavljati male hrpice krompira, izravnati tanko i peći na jačoj vatri s obje strane dok ne dobiju svijetlo smeđu boju i hrskavu koricu. Stavljati ih na tanjur, na toplo mjesto. Tako ponavljati dok ne potrošite masu.
Na svaki kolač od krompira stavljati plošku lososa i malo hrena.
Pečene kolače od krompira ( bez lososa ) možete poslužiti kao prilog uz pečenje, povrće i kiseli kupus.

Više »

Čokoladna krema sa malinama

Sastojci ( za 4 osobe):
-10 dkg čokolade za kuhanje
-25 dkg maskarponea
-oko 1,25 dcl mlijeka
-3 – 4 kašike šećera
-35 dkg svježeg sira (10% masnoće)
-1 vrećica vanilin šećera
-nekoliko kapi limunovog soka
-12,5 dkg svježih malina (ili neko drugo svježe voće)
 Priprema:
Čokoladu grubo narezati i na pari rastopiti. Maskarpone i mlijeko kremasto izmiješati. Šećer, svježi sir, vanilin šećer i nekoliko kapi limunovog soka dodati maskarpone smjesi. Dobro izmiješati. Rastopljenu čokoladu dodati u kremu i malo promiješati (ne potpuno – mora izgledati kao mramorni kolač). Raspodijeliti po desertnim čašama i odmah servirati (čokolada se ne smije stvrdnuti). Ukrasiti malinama ili nekim drugim svježim voćem.
http://www.ljiljananieder.com
Više »

Savršeni kolač sa kremom od vanilije i prelivom od jagoda

Sastojci:
Tijesto:
-5 bjelanjka
-prstohvat soli
-12 dag šećera
-12 dag mljevenih oraha
-1 ½ kašika oštrog brašna
-1 ½ žkašika kakao praha
Premaz za biskvit:
-10 dag čokolade za kuhanje
-1 dl slatkog vrhnja
Krema:
-1 l mlijeka
-10 dag griza
-12 dag šećera
-sol
-1 kašićica naribane limunove korice
-½ vrećice pudinga od vanilije
-3 dl slatkog vrhnja
-2 jajeta
-6 listova želatine
-50 dag jagoda
-30 komada petit beurre keksa
-1 dl mlijeka
Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja
Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja

Priprema:Rernu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.  Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi. Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
Preuzeto sa:http://www.ljiljananieder.com/
Više »

subota, srpnja 27, 2013

Lemon Curd Cheesecake

Sastojci
Kora (za pleh veličine 18×18 cm):
- 30 g. hladnog putera
-1 jaje
-15 g.smeđeg šećera
-1/2 kašike rendane kore limuna
-1 prstohvat soli
-60 g.brašna.
Krema od sira:
 -250 g. Quarka (ili kisele pavlake,kis.vrhnja,..)
-1 jaje
-50 g.šećera
-1 kašika ulja
-1-2 kašike soka od limuna
-100 ml. slatke pavlake (tečne za šlag)
-15 g. pudinga u prahu od vanile.
Lemon Curd:
 -2 jajeta
-60 g.soka od limuna
-kora od 1 limuna
-65 g.šećera
-40 g. putera
Priprema
Lemon Curd:
U šerpu staviti šećer, jaja, sok limuna, rend.koru i mješati 8-10 min. lagano dok se ne zgusne. Procjediti  kroz sitnu cjediljku, dodati puter sjeckani sjeckan na kockice i prohladiti. Ostaviti da se skroz ohladi.
Kora:
Rernu zagrijati na 200 C. Sve sastojke osim brašna staviti u jednu posudu, mutiti mikserom. Kad je masa kompaktna, postepeno dodavati brašno. Masa ce  biti gušča. Manji pleh podmazati, kašikom sipati masu (biće malo teže masa je gušča, ali ide) i peći 10 min.
Krema od sira:
Rernu smanjiti na 170 c. Umutiti dobro quark sa šećerom, dodati jaje, i limunovu koricu, a zatim sve ostalo. Mutiti mikserom par minuta. Kremu sipati na koru, i vratiti u rernu, i peći 40 min. Pečeni Chees dobro ohladiti. Premaziati ga sa Lemon Curdom i ohladiti najmanje 2-3 h. Sjeći po volji, u trokutiće, kocke...
Više »

subota, srpnja 20, 2013

Pečene Pastrmke i krompir salata

Evo nas na vikendici blizu ribnjaka, pa kupili 2 svježe pastrmke. To je današnji ručak, dok se ribe peku..evo recepta.. :)

Sastojci

Krompir salata
-4 kom krompira
-2 struka mladog crnog luka
-1 struk mladog bijelog luka
-1kom paradajza
-1 veza peršuna
-1kom sok limuna
-1 kašičica soli
-malo bibera
-4 kašike maslinovog ulja

Pečena pastrmka
-4 kom pastrmki od oko 300g
-1 kom kore i soka od  limuna
-malo bibera
-1 kaščica mrvljenog suhog ruzmarina
-4 kašike maslinovog ulja
-1 kašičica soli
Priprema
Za pripremu ovog ručka treba odvojiti oko sat vremena.
Prvo očistiti krompir, isjeckati na kockice i obariti u slanoj vodi. Isjeckati luk, peršun i paradajz.
So i biber sjediniti sa uljem i sokom od limuna. Obaren krompir topao sjediniti sa ostalim povrćem i sve začiniti.Servirati na listovima zelene salate.
Izmješati ulje, sok od limuna, ruzmarin, biber i so. Ovom smjesom natrljati pastrmke i poredati u pleh za pečenje. Peći na 180oC, 40 minuta.
Više »

petak, srpnja 19, 2013

Najbolja Štrudla

Sastojci:
600 gr brašna,
1 jaje,
250 gr margarina
1 kvasac
1/2 šoljice mlakog mlijeka
1/2 korice limuna
2 kašike šećera
1 kašićica soli
Fil:
oko 150 gr oraha, maka, lješnjaka ili rogača, malo grožđica
1 dl mlijeka,
po ukusu šećera,
1 vanilin šećer,
posipanje: šećer u prahu
Priprema:

Tijesto:
Brašno, so, šećer pomiješati, dodati jaje, otopljen margarin, koricu od limuna, mlako mlijeko i izmrvljen kvasac.  Umijesiti fino, glatko tijesto i pustiti ga da malo naraste.
Podijeliti ga na 4 loptice prije punjenja.


Fil:
Mak, orahe, lješnjak ili rogač staviti u mlijeko i kuhati na niskoj temperaturi , miješajući.
Dodati šećera po želji i  vanilijinog šećera... dodati grožđice.

Ugrijati rernu na 200 stepeni.
Tijesto razvaljati i 3/4 kvadrata  premazati   nadjevom.
Urolati , premazati žumanjcem i peći oko 20-25 minuta.




















                  

Više »

četvrtak, srpnja 18, 2013

Sarajevska Kljukuša

Kljukuša može zamijeniti pitu od krompira, a vrlo se brzo sprema..Gogo moj ne voli, uhh..ali je ja volim :)

Sastojci
-cca 2 kg oguljenog krompira
-150 gr brašna
-150 ml ulja
-1 i još malo supene kašike vegete ili soli  po želji bibera
- malo ulja za podmazati pleh
-2 glavice luka  
-malo putera
Priprema:
Oguliti krompir i luk. Izrendati na krupno rende ili ih usitniti.Staviti u veliku cjediljku i dobro isprati i ocijediti.
Prebaciti iz u veću posudu, dodati vegetu, biber, ulje i dobro izmiješati. Na kraju dodati brašno i sve opet dobro izmiješati. Najbolje je rukom.
Prije nego što počnete išta raditi, upaliti rernu na 250 C i pleh pomastiti uljem i staviti u rernu da se dobro zagrije. Masu istresti na ugrijan pleh. Peći nekih pola sata na donjoj rešetki, pa dignuti na gornju i peći dok ne porumeni i odozgo. Izvaditi pred kraj, uzeti komadić putera i premazati i opet vratiti u rernu.
Cijelo vrijeme je temperatura 250 C. Ko voli, može je odozgo premazati pavlakom ili kajmakom, pa sve opet vratiti u rernu. Kljukuša je ukusnija što je tanja, tako da ne treba praviti u manjem plehu.

Više »

Kolac od Suhog Voca i Tikvica

Sastojci:
 2 
jaja
150 g
r šećera
150 gr 
brašna
1 kašićica 
cimeta
1/2 kašićice 
 praška za pecivo
1/2 kašićice  
sode bikarbone
250 g
ribane tikvice
200 g
r suhe brusnice
75 g
r grubo rezanih lješnjaka
1 kašićica   ekstrakta od vanilije
Priprema:
Cijela jaja izmiksati sa šećerom.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo.
U umućena jaja kašikom umiješati sve sastojke.
Kalup za torte promjera 26 cm ili kalup za srneća leđa namazati maslacem i posuti brašnom, uliti smjesu i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180"C, 40 minuta.






































    Više »

    ponedjeljak, srpnja 15, 2013

    Omlet od gljiva

    Sastojci:
    -šest jaja
    -400g gljiva šampinjona ili drugih
    -100g maslaca
    -malo vode
    -dvije kašike ulja
    -malo soli
    -malo bibera
    -malo peršunovog lista

    Priprema:
    Gljive očistiti, oprati i staviti ih da se lagano dinstaju na 50g maslaca s jednom kašikom ulja.
    Neprekidno ih okretati da se što prije ispari sok. Začiniti ih. Kada su gljive skoro gotove, umutiti jaja sa 30g maslaca i malo vode vodom. Posoliti i pobiberiti. Omlet peći na mješavini ulja i maslaca.
    Prije nego što se preklapa, nadjeva se polovinom gljiva. Druga polovina gljiva slaže se oko omleta.
    Posuti po želji nasjeckanim peršunom.
    Više »

    Sarajevski BUREDŽICI

    Sastojci
    Tijesto
    -600g brašna puder
    -500ml vode
    -pet kašika ulja
    -125g maslaca-putera
    -malo soli
    Nadjev
    -1000g mljevenog mesa
    -jedna glavica luka srednje veličine
    -malo soli
    -malo bibera
    Preliv
    -1000 ml kiselog mlijeka
    -200ml-kajmaka, pavlake ili milereama
    -4-5 čehna bijelog luka
    -malo soli
    Priprema
    Uzeti 600 g mekog puder brašna, staviti ga u odgovarajuću posudu. U brašnu napraviti udubljenje na sredini u koje zatim treba staviti malo soli, jednu supenu kašiku ulja i jedno jaje. 
    To izmiješati sa brašnom, a onda polako dodavati mlaku vodu, pa tijesto zamijesiti ni mnogo mekano, ni tvrdo.
    Iz zdjele tijesto prebaciti na sto i dobro ga rukama izraditi. Tokom pripreme tijesta dodavati po malo brašna i formirati od njega "loptu" i pokriti odgovarajućom posudom da odstoji oko pola sata.
    Staviti 125 g maslaca da se istopi na blagoj vatri.
    U 1000 g mljevenog ili sjeckanog junećeg mesa, najbolje od plećke, dodati jednu sitno isjeckanu osrednju glavicu luka, te crnog bibera i soli po željenom ukusu. 
    Meso dobro "izraditi" rukama uz dodavanje malo mlake vode.
    Uzeti tijesto i od njega napraviti oko 20 loptica (neka budu malo veće od loptica za stoni tenis). 
    Razvaljati svaku lopticu debelom oklagijom u jufkice promjera 18-20 cm. 
    U rastopljen maslac dodati 3-4 kasike ulja, (nikako maslinovog). 
    Male jufkice premazati pripremljenom masnoćom i slagati jednu na drugu u 4 sloga od po 5 jufkica. 
    Neka sav materijal odstoji na stolu, oko 20 minuta.
    Slogovi jufkica se sada rukama formiraju u jufke veličine oko 40x50 cm. 
    Dakle 5 jufkica čini jednu jufku, što olakšava razvlačenje, a gotovom jelu daje karakterističnu "hrskavost". 
    Jufke se isjecaju u kvadratiće veličine 8-10cm, dakle 20-25 od svake. 
    Na svaki kvadratić položiti meso u veličini manjeg čevapčića. 
    Zatim kvadrate preko mesa satavljati dijagonalno i krajeve malo zalijepiti prstima. 
    Na kraju, buredžike poredati u tepsiju ili pleh. Lako sve premazati masnoćom i stavljati u pećnicu zagrijanu prethodno na 250°C. Ostaviti da se peče do 10 minuta, a zatim spustiti na 200°C i peči dok ne porumene (oko 30min).
    Dok se peku, pripremiti jedan litar kiselog mlijeka ili jogurta kome se doda čaša kiselog, manje masnog kajmaka, te propasirana ili sitno isjeckana 4-5 čehna bijelog luka. 
    Promiješati, blago zasolite i tom masom preliti tek pečene buredžike. 
    U već isključenu vruću rernu, bureždike vratiti na 7-10 minuta, kako bi "popili" mlijeko. 
    Tada izvaditi iz rerne i poslužiti.
    Više »