Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, srpnja 15, 2013

Sarajevski BUREDŽICI

Sastojci
Tijesto
-600g brašna puder
-500ml vode
-pet kašika ulja
-125g maslaca-putera
-malo soli
Nadjev
-1000g mljevenog mesa
-jedna glavica luka srednje veličine
-malo soli
-malo bibera
Preliv
-1000 ml kiselog mlijeka
-200ml-kajmaka, pavlake ili milereama
-4-5 čehna bijelog luka
-malo soli
Priprema
Uzeti 600 g mekog puder brašna, staviti ga u odgovarajuću posudu. U brašnu napraviti udubljenje na sredini u koje zatim treba staviti malo soli, jednu supenu kašiku ulja i jedno jaje. 
To izmiješati sa brašnom, a onda polako dodavati mlaku vodu, pa tijesto zamijesiti ni mnogo mekano, ni tvrdo.
Iz zdjele tijesto prebaciti na sto i dobro ga rukama izraditi. Tokom pripreme tijesta dodavati po malo brašna i formirati od njega "loptu" i pokriti odgovarajućom posudom da odstoji oko pola sata.
Staviti 125 g maslaca da se istopi na blagoj vatri.
U 1000 g mljevenog ili sjeckanog junećeg mesa, najbolje od plećke, dodati jednu sitno isjeckanu osrednju glavicu luka, te crnog bibera i soli po željenom ukusu. 
Meso dobro "izraditi" rukama uz dodavanje malo mlake vode.
Uzeti tijesto i od njega napraviti oko 20 loptica (neka budu malo veće od loptica za stoni tenis). 
Razvaljati svaku lopticu debelom oklagijom u jufkice promjera 18-20 cm. 
U rastopljen maslac dodati 3-4 kasike ulja, (nikako maslinovog). 
Male jufkice premazati pripremljenom masnoćom i slagati jednu na drugu u 4 sloga od po 5 jufkica. 
Neka sav materijal odstoji na stolu, oko 20 minuta.
Slogovi jufkica se sada rukama formiraju u jufke veličine oko 40x50 cm. 
Dakle 5 jufkica čini jednu jufku, što olakšava razvlačenje, a gotovom jelu daje karakterističnu "hrskavost". 
Jufke se isjecaju u kvadratiće veličine 8-10cm, dakle 20-25 od svake. 
Na svaki kvadratić položiti meso u veličini manjeg čevapčića. 
Zatim kvadrate preko mesa satavljati dijagonalno i krajeve malo zalijepiti prstima. 
Na kraju, buredžike poredati u tepsiju ili pleh. Lako sve premazati masnoćom i stavljati u pećnicu zagrijanu prethodno na 250°C. Ostaviti da se peče do 10 minuta, a zatim spustiti na 200°C i peči dok ne porumene (oko 30min).
Dok se peku, pripremiti jedan litar kiselog mlijeka ili jogurta kome se doda čaša kiselog, manje masnog kajmaka, te propasirana ili sitno isjeckana 4-5 čehna bijelog luka. 
Promiješati, blago zasolite i tom masom preliti tek pečene buredžike. 
U već isključenu vruću rernu, bureždike vratiti na 7-10 minuta, kako bi "popili" mlijeko. 
Tada izvaditi iz rerne i poslužiti.