Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, travnja 27, 2014

Suhi Straćatela Kolač

Sastojci:
3 jajeta
150 g čokolade
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g kukuruznog skroba
120 ml ulja
1 kašičica suhog kvasca
200 g brašna
200 g šećera
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Čokoladu sitno isjeckati.
Odvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti ih sa šećerom.
Dodati ulje, vaniliju, kvasac, pavlaku i na kraju brašno i kukuruzni skrob.
Bjelanca umutiti u šlag i dodati prethodnoj smjesi te sve nježno promješati da se sjedini.
Na kraju dodati isjeckanu čokoladu i sve sjediniti.
Okrugli pleh prečnika 24 cm obložiti pek papirom, usuti smjesu, poravnati je i peći na 180 stepeni oko 50 minuta. Nakon 45 minuta probati čačkalicom kroz sredinu torte da li je pečena. Ako je čačkalica suha, isključiti rernu i izvaditi tortu, a ako nije nastaviti još pečenje.
Kolač izvaditi iz pleha, prohladiti, posuti prah šećerom i isjeći u parčad željene veličine.
Služiti uz kafu ili čaj.


Više »

Kanapei s Dimljenim Lososom- Fingerfood :)

Sastojci:
150 g dimljenog lososa
150 g krekera
100 g francuskog hljeba
100 g raženog hljeba
50 g maslaca
100 g sirnog namaza
limun
Za ukrašavanje:
 1 vezica mladog luka
1 vezica rotkvice
3 kisela ili pola svježeg krastavca
50 g kapara
kopar
vlasac
Za umak od hrena i vlasca:
100 gkiselog vrhnja
1 kašika hrena
 1 kašićica limunovog soka
2kašike svježe nasjeckanog vlasca
Priprema:
Komadiće dimljenog lososa pokapati s nekoliko kapi limunova soka.
Staviti ga na krekere, hljeb oblikovan u male zalogajčiće ili kriške francuskog hljeba koji su prethodno namazani maslacem ili sirnim namazom.
Ukrasite narezanim povrćem i sitno nasjeckanim začinskim biljem.
Sve sastojke za umak pomiješati neposredno prije posluživanja.
Kanapee s dimljenim lososom poslužiti uz umak od hrena i vlasca.
Po želji na kanapee se može staviti malo kavijara.
Više »

Palačinke sa Jabukama i Cimetom

Sastojci:
500 gr brašna
1 kašićica praška za pecivo
1/2 kašićice soli
1 kašićica cimeta
3 jajeta
625 ml mlijeka
50 ml istopljenog putera
2 kašike javorovog sirupa/braon šećera
2 veće narendane jabuke
30 ml putera za prženje palačinki
Priprema:
U večoj posudi pomješati brašno, prašak za pecivo, cimet i so. U posebnoj posuti umuti jaja, mlijeko, otopljeni puter i javorov sirup/braon šećer. Umiješati u suhe sastojke i dodati narendane jabuke, sve lagano promješati.
Peći ih na srednjoj temperaturi, sipati za svaku palačinku 75 ml, peći ih oko 2 minute, okrenuti i peći ih još minut, dva, dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Preliti sa medom/javorovim sirupom. Dodati još jabuka sa strane.


Više »