Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, ožujka 31, 2014

Juha od Šparoga

Sastojci:
-50 dkg šparoga
-2 dl vrhnja za kuhanje
-8 dl pileće juhe
-2 luka srednje veličine
-kašika nasjeckanih granćica celera
so i biber po ukusu
kašika brašna
kašika maslaca
Priprema:
Divlje šparoge treba prerezati ili lomiti na dijelovima gdje stabljika postaje drvenasta, a donju polovicu tanko oguliti nožićem. Šparoge nakon čišćenja oprati. Divlje šparoge prokuhati desetak minuta u kipućoj vodi u kojoj je dodano malo soli, šećera i maslaca kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina. Kuhati šparoge u vodi dok potpuno ne omekšaju. Otopiti maslac i na njemu pirjati luk, pa kad se luk zastakli, dodati celer i pirjati još dvije minute pa preliti s pilećom juhom i pustiti da zavri. Brašno razmutiti s malo vode pa uliti u juhu i pustiti da lagano kuha. Nakon 2-3 minute dodati vrhnje i izmiksane šparoge te pustiti da još jednom provri.
Po okusu dodati bibera i soli, procijediti i poslužiti.

Više »

nedjelja, ožujka 30, 2014

Jaffa Torta

Sastojci:
 Kora jedna dim.28cm (X4)
3 bjelanceta (xxl)
-3 kašike šećera kristal
-1 žumance
-1 kašika brašna
-4 kašike pečenih oguljenih mljevenih lješnika
-1 kašičica ulja
Bijeli krem:
 -8 žumanceta
-6 kašika šećera + 150 gr šećera
-6 kašika gustina
-1 (40 gr) puding sa ukusom slatke pavlake
-1 litar mlijeka
-125 gr putera, maslaca
-250 ml slatke pavlake
Čokoladni krem:
 -150 ml mlijeka
-3 kašike šećera kristal
-170 gr lješnika - pečenih, oguljenih i mljevenih
-150 gr plazma keksa
-250 gr putera
-100 gr čokolade za kuhanje
još
 -oko 500 gr jaffa keksa  
-sok od cijeđene narandže za natopiti kore i jaffa kekse  
-šlag ili za dekoraciju
Priprema:
Kore..
Mikserom umutitičvrsto bjelanca sa malo soli, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati žumance i mikserom izjednačiti smjesu. Dodati ulje i izjednačiti mikserom kratko. Dodati brašno i dio lješnika i miješati odozdo prema gore kutljačom, dodati postepeno i ostatak lješnika. Smjesu usuti u okrugli pleh veličine 28 cm koji je na dno stavljen pek papir. Poravnati i peći na 200 C dok kora dobije blijedo braon boju i pri pritisku prsta vraća se u isto mjesto i ne lijepi se. Test čačkalicom u centar kore, ako je suha gotov je biskvit. Ponoviti isto za ostale 3 kore.
Bijeli krem:
Staviti 800 ml mlijeka da provri, žumanca mikserom umutiti sa šećerom dok ne pobjele i u volumenu se ne povećaju, posebno izmutiti u hladnom mlijeku (onih 200 ml) gustin i puding, pa dodati žumancima i izmješati. Provrelo mlijeko u tankom mlazu dodavati u žumanca i neprestano mikserom mutiti. Sve ponovo vratiti u šerpu sa debelim dnom na tihoj temeraturi, i miješati žicom slično kao za puding dok se smjesa ne zgusne, stvoriće se grudvice samo nastavii mješati razbiće se.  Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Mikserom umutiti puter u pjenasto, smjesu sa žumancima ohlađenu skroz izmješati mikserom, pa dodavati po kašiku u puter. Sve dobro izmiksati dok se ne izjednači. Umutiti mikserom slatku pavlaku u šlag i kašikom umutiti u prethodnu smjesu od žumanaca i putera.
Čokoladni krem:
Mlijeko i šećer ugrijati dok se šećer ne istopi pa mlakim preliti plazmu. Puter mikserom pjenasto umutiti pa dodati plazma keks, istopljenu i mlaku čokoladu i mljevene lješnike.
Varijanta samo sa lješnicima:
Prokuhati mlijeko sa 4 kašike šećera dodati čokoladu i 400 gr mljevenih lješnika, ohladiti pa dodati umućenom 250 gr maslaca. Može se sve zajedno istopiti.
Filovanje:
Na tanjir staviti koru-natopiti sokom- 1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema; kora - natopiti sokom, čokoladni krem, kora-natopiti sokom,   1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema i kora poslednja. Ostaviti u frižideru da se ohladi i kremovi stegnu i dekorisati po želji.. šlagom..

Više »

Gibanica sa sirom

Sastojci:
-500g kora za pite
- 500 g svježeg sira
-250 g kefira
-4 jajeta
-2 dl mineralne, gazirane vode
-1 dl ulja
-2 kašićice soli (ili po ukusu)
-dva prstohvata bibera
-1/2 vrećice praška za pecivo (2 male kašićice)
Priprema:
Miksati jaja sa solju 5-10 minuta, da jaja postanu jako bijela i čvrsta masa.
U drugoj zdjeli mikserom izraditi svježi sir sa pola količine kefira i biberom, dodati soli po ukusu.
Mineralnu, prašak za pecivo i pola količine ulja pomiješati u čašici. Druga polovinu ulja treba za ruke.
Jajima polako, kuhačom, dodati sirnu i na kraju mineralnu mješavinu.
Pripremiti srednje veliki duboki pleh, namazati ga sa malo ulja ili ga obložiti pek papirom
Razmotati kore na radnu plohu i dlanovima natapkati malo ulja na cijelu prvu koru, staviti ju u pleh da joj krajevi prelaze visinu pleha, ponoviti isto sa drugom.
Zdjelu sa sirom staviti tik do pleha. Uzeti slijedeću koru, zgužvati ju u pripremljenoj smjesi i tako zgužvanu i potpuno mokru stavite na prve dvije kore. Na isti način gužvati svaku slijedeću koru i slagati tako nagužvane da se popuni svaki dio pleha. Potrošiti svu smjesu ali ne sve kore, ne treba napola suhe kore stavljati u pleh. Bitno je da jedna čitava ostane za vrh.
Tu jednu staviti na zgužvane kore u plehu (odrezati joj dio da stane), rubove od one prve dvije kore prebaciti preko nje, prema unutra i sve skupa namazati kefirom.
Ubaciti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći pola sata do 35 minuta.
Ostaviti ju da "odleži" 10 minuta prije rezanja i serviranja.


Više »