Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, ožujka 03, 2014

Čokoladni kolač sa džemom

Ovaj kolač je prosto savršen..
Sastojci
Za kolač:
-100 g šećera
-60 g šećera u prahu
-125 ml ulja
-60-100 g  džema
-180 g Pšeničnog brašna
-1 kašićica Praška za pecivo
-1 kašićica sode bikarbone
-1 kašićica Vanilin šećera
-45 g kakaa
-200 ml jogurta
-40 ml mlijeka
Za glazuru:
 -25 g maslaca
-50 g čokolade
-3 kašike slatkog vrhnja
Priprema:
Izmiješati šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
Pomiješati brašna, dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
U smjesu od brašna umiješati smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji je izmiješan s mlijekom.
Sve dobro promiješati i izliti u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).
Kolač pecći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Na laganoj vatri otopiti maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom preliti još vrući kolač.
Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjeritidrvenim štapićem ili čačkalicom.
Više »

Bosanski Lokumi

Sastojci:
-500 gr brašna
-3 komjaja
-1/2 lit. mlakog mlijeka
-po potrebi soli
-ulje za prženje
-1 kesica germa/kvasac
Priprema:
U zdjelu staviti brašno, so,  dodati jaja, kvasac, pa promiješati, staviti germu i zakuhati tijesto sa mlakim mlijekom da bude meko. Ostaviti da stoji 1,5 do 2 sata, uz povremeno miješanje, jer tijesto bude bolje što se više puta premijesi. Staviti 1 drvenu kašiku soli. Kad je tijesto naraslo, premijesiti ga, prebaciti na brašnom posutu podlogu i razvaljati oklagijom na debljinu otprilike 1 cm.
Isjeći na kocke. Pržiti na dobro zagrijanom ulju, u velikoj tavi jer ih više stane pa ide brže.

Više »

Kljukuša sa faširanim mesom - Lezbaba

Evo jednog starinskog recepta, ovo superukusno jelo moja mama zove Lezbaba.:)
Sastojci:
-300 gr brašna
-200gr mljevenog mesa
-100ml slatke pavlake
-100gr kisele pavlake
-100 ml mlijeka
-pola male kašikice praška za pecivo
-začini, ulje,
-1 jaje
-malo vode
-malo putera
Priprema:
Umutiti tijesto od brašna, praška za pecivo,1 jajeta, i malu kašikicu ulja, sa malo mlijeka i malo vode. Tijesto treba biti malkice gušće od palačnki. Zagrijati veću tepsiju, sa malo ulja u rerni. Pripremiti mljeveno meso, začinite sa soli, vegetom, biberom, bjelim lukom u praku, crvenim lukom u prahu, mlj.crvena paprika, i jedna velika kašika mlake vode.Promješati dobro. Kad se ulje u tepsiji jako zagrijalo, izliti tijesto po tijestu nabacati mljeveno meso i peći oko 30 min dok fino ne porumeni. Izmiješati 100 ml kisele pavlake, 100 ml slatke pavlake i par kašika mlijeka, malko posoliti. Kljukušu prvo zaliti malo sa kašikicom otopljenog putera i običnim mlijekom da fino omekša, pa onda sa pavlakama. Vratiti u šporet na 5 min, da  se sve fino upije.
Više »