Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, siječnja 16, 2014

Muffini sa Sirom i Sunkom

Sastojci:
2 soljice
1 kasicica praska za pecivo
50 gr maslaca
3/4 soljice mlijeka
1 soljica sira
100 gr sitno sjeckane sunke ili vrata
2-3 kasike parmezana

Priprema: 
U brasno i prašak za pecivo prstima umrviti omeksali maslac, dodati isjeckanu sunku i sir, te 2 kasike parmezana.
Napraviti tijesto, razviti na 2-2.5 cm debljine pa rezati krugove /pogacice.
Stavljati  pogacice na lim ili kalup za muffine koji smo postavili papirom za pecenje.
Staviti da se pece u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 20 minuta.













Više »

srijeda, siječnja 08, 2014

Punjeni pečeni paradajz

Sastojci:
-6-8 kom zrelih paradjza
-25 dkg prezle
-2 dcl maslinovog ulja
-glavica češnjaka,  malo peršuna, so, biber
-po želji grančic timijana i par maslina
Priprema:
Operemo paradjaze, izdubimo ih i pripremimo za punjenje.
Smjesa za punjenje: meki dio paradjza/što smo dobili kad smo ih izdubili, prezla, nasjeckani peršun i češnjak, ulje, so, biber.
Smjesu dobro izmiješati i napuniti parajze. Rernu ugrijati na 180 stepeni, tepsiju prekriti masnim papirom i posložiti rajčice. Staviti ih da se peku oko 45 min.
Više »

Fritule ili uštipci (slatko)

Ono što su za kontinetn u HR uštipci ili krofne, to su za Dalmaciju i primorje Fritule, prejednostavno, kalorično :( i super ukusno.
Sastojci:
tijesto
-4 dcl jogurta  
-2 jajeta  
-2 paketića vanilinog šećera  
-malo soli  
-2 kašićice ešećera  
-20 kašika glatkog brašna  
-1 paketić praška za pecivo  
-1 kašika rakije  
-ulje za prženje
Priprema:
Umiješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa.
Vaditi kašićicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vručem ulju. Ulje ne smije biti prevruče.
Čim porumene (a to je brzo), okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukoliko se peče u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati.
Vaditi u zdjelu u koju se na dno stavi papirnati ručnik ili salveta da upije višak ulja.
Posuti štaub šećerom. Poslužiti.

Više »