Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 12, 2013

Frappe od Jagoda, Lubenice i Mente


Sastojci:
-1 nemasni jogurt
-12 svježih jagoda, očišćenih, opranih i narezanih na krupne kriške
-60 g lubenice, očišćene od košpica i narezane na kockice
-4 lista svježe mente
Priprema:
Ostavimo jogurt preko noći u zamrzivaču. Izmiksamo u blenderu (možemo i štapnim mikserom) smrznuti jogurt, voće i mentu. Poslužimo odmah, u visokim čašama.


Više »

Domaći Schweppes

Sastojci:
-4l vode
-2 limuna
-2 limuntosa
-400g šećera (može i manje)
-malo svježeg kvasca

Priprema
U vodu dodamo šećer, limuntos i malo svježeg kvasca. U to dodatmo dobro opran limun samljeven zajedno sa korom.
Ostavimo da odstoji 3 sata, prespemo u flaše i stavimo u frižider da se rashladi.


Više »

Sok od Divlje Ruže

Sastojci
-latice divlje ruže, ili bilo koje druge koja mirišu ( roze i crvene )
-2 limuntosa ( limunska kiselina )
-tegle zapremine dveij litre
-voda
Priprema
Tegle napunimo laticama ruža do polovine
U svaku teglu stavimo po dva limuntosa
Zalijemo vodom do vrha i pokrijemo ih folijom ( nikako poklopcima kako bi imale vazduha ).
Ostavimo ih da stoje 7 do 10 dana na osunčanom mjestu.
Sok procijdimo i zasladimo po želji.
Napunimo plastične flaše i čuvamo u frižideru.

Više »

Topla Čokolada by Jamie O.

Sastojci 
-4 pune kašike dobrog i kvalitetnog kakaa
- 3 pune kašike šećera u prahu
-2 pune kašike mlijeka u prahu
-2 pune kašike gustina
-100 gr. narendane čokolade po vašoj želji
-1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
Priprema

Pomješamo sve sastojke i spremimo u teglicu. Količina je 5-6 kašika na litar mlijeka, kuhamo dok ne dobijemo gustinu po želji. I to je to... :) Prepustite se uživanju u ovom toplom i predivnom napitku.
Više »

Šopska Salata

Sastojci
-2 veća zrela paradajza
-1 veći ili dva manja svježa krastavca
-1 svježa zelena paprika
-1 svježa crvena paprika
-20 dkg feta sira  (ili nekog sličnog sira jakog okusa)
Priprema:
Sve povrće i sir narežemo na približno jednake kockice i izmiješamo. Po vlastitom ukusu može se koristiti maslinovo ili suncokretovo ulje. Također, ko voli kiselije može dodati i malo sirćeta. Budući da je sir poprilično slan, salatu ne trebam soliti. Možete dodati i crne masline.


Više »

Takos Salata


Sastojci:
-tortille
-300 gr. mljevenog mesamalo začina
-konzerva graha
-zelena salata
-malo rendanog sira
-paradajz
Priprema:
Tortille zagrijemo u mikrovalnoj pa ih stavimo u metaln posudice i zapečemo, odprilike oko 10 minuta - tek toliko da se zasuše. Meso upržimo sa začinima pa dodamo grah. Još malo prodinstamo i sklonimo sa peći. U posudice od tortilla stavimo zelenu salatu, pa prženo meso i grah. Preko pospemo malo rendanog sira i stavimo krišku paradajza ili paradajz isjećemo na kockice.
Više »

petak, siječnja 11, 2013

Čaj "After Eight"

Sastojci (2 osobe)
-300 ml mlijeka
-2 filter vrećice Metvica čaja
- 2 kašike otopljene čokolade

Priprema
U mlijeko uronimo filter vrećice čaja i zagrijavamo na laganoj vatri do vrenja. Kad zavri, maknemo s vatre i nakon 5 minuta izvadimovrećice.
Napitak prelijemo u šolje i u svaku dodamo kašiku rastopljene čokolade i promiješamo.
Poslužimo uz fine kolačiće.



Više »

Voćna Salata od Jagoda i Banana

Sastojci:
-200 g jagoda
-4 banane
-4kašike žutog šećera
-1,5 dl biljne pavlake
-sok od jednog limuna
Priprema:
Ulupamo pavlaku u čvrst šlag, a jagode presjećemo na pola (ostaviti ne-
koliko cijelih za dekoraciju). Banane oljuštimo, isjeckamo na krupnije komade i prelijemo
sokom od limuna. Pomješamo jagode i banane, te pospemo žutim šećerom i sipamo u
čaše. Dekorišemo šlagom i cijelim jagodama.
Ukoliko ne želite, nemojte dodavati šećer u voćnu salatu jer je
voće obično samo po sebi dovoljno slatko. Važno je da su plodovi dobro oprani,
svježi, zreli i neoštećeni. Prije serviranja, voćnu salatu dobro ohladimo.
Više »

četvrtak, siječnja 10, 2013

Slane Korpice

Sastojci
Tijesto za korpice
-250g masti
-5 žumanaca
-1šoljica (100 ml) mlijeka
-1 prašak za pecivo
-500 g brašna
- malo soli
Nadjev- punjenje
-500g feta sira
-3 kašike ulja
250g ajvara
1 kašika aleve paprike
-malo ljute aleve paprike
-150 g prepečenog susama
Dekoracija
-Masline crne ili zelene, cijele ili sječene ili listići peršuna

Priprema:
Tijesto
Zamjesimo  tijesto od navedenih sastojaka. Umutimo mikserom mast pa dodamo žumanca, mlijeko, prašak za pecivo, malo soli i oko trećinu brašna. Opet to sjedinimo mikserom i dodamoostatak brašna. To tijesto se ne lijepi za ruke, a dovoljno je i meko da se lijepo oblikuje.
Pravimo male kuglice i svaku utisnemo u metalne modlice (forme). Ispadne oko 80 komada.
Pećemo na 250 stepeni da porumene.
Nadjev
500g feta sira umutimo mikserom sa 3 kašike ulja, dodamo 250 g ajvara, 1 kašiku aleve paprike, malo ljute aleve paprike  i na kraju pečeni susam. Obavezno probamo nadjev pa dodamo malo soli ili ljute paprike ako je potrebno.
Nadjev stavimo u špric i punimo korpice kao na slici.


Više »

Šampinjoni Punjeni Argetom

Sastojci (za četiri osobe):
- Argeta pureća pašteta (dva komada)
- biber
- maslinovo ulje
- nascjekani origano - 1 kašićica
- češnjak - 1 češanj
- luk - 50 g
- šampinjoni - 600 g
- sol
- sirni namaz
- naribani parmezan - 50 g
Priprema:

Očistimo luk te ga narežiemo i popržimo na maslinovu ulju, dodamo očišćeni i nasjeckani češnjak, ohladimo i umiješamo u paštetu. Dodamo sirni namaz, peršun, origano, papar i po želji sol.
Šampinjone očistimo, uklonimo stapke, a klobuke položimo gornjom stranom na tavu. Šampinjone posolimo i pobiberimo, pa otvore napunimo pripremljenim nadjevom, pospemo naribanim parmezanom i 20 minuta pećemo u pećnici na 180 C.
Poslužimo kao toplo predjelo na radiču narezanom na rezance, začinimo s nekoliko kapi maslinova ulja i ako želimo sirćeta.


Više »

srijeda, siječnja 09, 2013

Šnicle od oslića i krompira

Sastojci:
-3 fileta oslića ili bilo koje druge ribe
-50 dkg krumpira
-2-3 žlice maslinova ulja
-po želji češnjaka
-po želji peršuna
 -soli,bibera 
 Priprema
Očistimo krompir, narežemo ga na kockice, posolimo i stavimo da se kuha. Dok se krompir kuha na tavi propržimo filete. Kad je krompir kuhan, procijeditmo ga, dodamo maslinovo ulje i po želji češnjaka i peršuna. Sve to lijepo izmiksamo da bude kao pire. U izmiksani krompir dodamo na komadiće izmrvljene filete ribe, posolimo, pobibnerimo i ako želimo dodamo još češnjaka i peršuna. Sve izmješamo. Potom namočimo dlanove (jer je smjesa malo ljepljiva) i uzimamo komade te smjese te oblikujemo kuglice, malo ih spljoštimo i slažemo ih na tacnu.Sada ih ispaniramo, dakle, idu u brašno, jaja, mrvice. Stavljamo ih na vruće ulje.Treba im vrlo kratko da budu gotove, tj. samo da poprimi malo zlaćane boje. Uz ovo je dovoljno servirati malo zelene salate i čašu vina :)

Više »

Kvrguša

Sastojci :
-1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
-1 kašika Vegete Twist piletina
-7 kašika ulja
-6 jaja
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-½ kašićice soli 
-500-600 ml mlijeka 
Priprema: 
Pileće meso odvojimo od kostiju, narežemo ga na manje komade i pospemo Vegetom Twist piletina. Pripremljeno meso popećemo na 3 kašike zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomiješamo s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavimo stajati 10-15 minuta.U vatrostalnu posudu ili pleh stavimo preostalo ulje i zagrijtemo ga. Na toplo ulje izlijemo trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedimo popečeno meso, a po mesu izlijemo preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Pećemo u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta, pečenu kvrgušu malo ohladimo, narežemo i poslužimo uz salatu... Kvrgušu možemo preliti mileramom-kajmakom.Od kostiju možemo pripremiti pileći temeljac za juhu.

Više »

Pileći File u Juhi od Šampinjona

Sastojci:
-500 g pilećih prsa
-1 vrećica krem juhe od gljiva ili šampinjona
-500 ml vrhnja za kuhanje
-1,5 dcl mlijeka
-malo soli
-naribani sir

Priprema:
Pileća prsa izrežemo na komade i svaki komad malo posolimo te uvaljamo u smjesu krem juhe. Ne solimo previše, jer je smjesa za juhu već dovoljno slana. Poslažemo komade piletine u vatrostalnu zdjelu i prelijemo vrhnjem za kuhanje i mlijekom. Preko toga naribamo sir.
Prekrijemo folijom i stavimo da se peće 15-ak min.
Skinemo foliju i pećemo još 10-15 min dok sir malo ne porumeni.
 Kao prilog možemo poslužiti rižu, špagete, makarone, pomfrit ili krompir pire. Sve kombinacije su vrlo ukusne.

Više »

BREAD PUDDING

Sastojci:
300 g dan, dva starog bijelog hljeba
6 dl mlijeka
4 jaja
50 g maslaca/margarina
150 g šećera (moglo je i 100 g, bilo je preslatko)
3 vanilin šećera
100 g suhog grožđa
pola kašičice cimeta
                        

Priprema:
Hljeb isjeći na kockice. Jaja umutiti kašikom, dodati šećer, cimet i dvije kesice vanilin šećera. Otopiti maslac, prohladiti ga i umiješati u smjesu jaja i mlijeka.
Polovinu kockica hljeba staviti u tepsiju,  zaliti polovinom smjese, posuti suhim grožđem, dodati ostatak hljeba i zaliti ostatkom jaja i mlijeka. Pritisniti da se sve kockice natope i ostaviti 20ak minuta da odstoji, da se zagrije rerna.
Prije pečenja posuti preostalom kesicom vanilin šećera.
Peći na 180 stepeni oko 35 minuta.




Više »

ponedjeljak, siječnja 07, 2013

"Čamci" od tikvica

U nastavku moje omiljeno jelo, a vrlo jednostavno za napraviti :)
Sastojci:
- 3 duguljaste tikvice,
- 15 dkg pileće ili pureće šunke,
- 0,5 l mlijeka,
- 20 dkg maslaca,
- 3 kašike oštrog brašna,
- so, biber,
-1 kašika parmezana,
- 1 kašićica hrena,
- 1 kašićica sirnog namaza,
- prstohvat vlasca
Priprema:
Tikvice operemo, prerežemo po dužini pa izdubite unutrašnjost (najbolje kašićicom). Tikvice stavimo u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhamo 3 minute. U međuvremenu nasjeckamo izdubljenu unutrašnjost tikvice i šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržimo brašno (lagano – ne smije potamniti), posolimo i pobiberimo pa lagano uz miješanje dodamo mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodamo sirni namaz, parmezan i kašićicu hrena i miješamo kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodamo unutrašnjost tikvica i šunku i nakon 1 min maknemo s vatre. Blanširane tikvice stavimo u ppleh na papir za pečenje i napunimo nadjevom od bešamela. Tikvice stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pećemo 25-30 minuta.

Više »

nedjelja, siječnja 06, 2013

Teleći odresci u umaku s češnjakom

Sastojci za 4 osobe 
-600 g telećih odrezaka od buta
-1 kašika Vegete
-1 kašićica crvene mljevene paprike
-30 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 kašićica Ajvara blagog
- 3-4 kašike ulja
-50 mlbijelog vina
-3 češnja češnjaka
Priprema

Za pripremu ovog jela upotrijebit ćemo širu i dublju tavu. odreske istućemo batom za meso, a brašno pomiješamo s crvenom paprikom u prahu.
Svaki odrezak (i to samo jednu stranu) uvaljamo u tu mješavinu. Pobrašnjenu stranu odreska stavimo na zagrijano ulje i pećemo sa svake strane 2-3 minute.
Pospemo Vegetom, podlijemo vodom i pirjamo poluotkriveno na laganoj vatri 25-30 minuta. Odreske tokom pirjanja po potrebi podlijevamo vodom.
Kad meso omekša, dodamo ajvar, nasjeckani češnjak, vino i 50-100 ml vode pa zajedno prokuhamo.
Poslužimo toplo uz široke rezance.

Više »