Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, travnja 13, 2017

Mermerni Čokoladni Kolač

Mermerni kolač je dobio naziv po neobičnim šarama (poput mermera) koje se postižu vrlo lako, mješanjem svjetlog i tamnog tjesta. Ova mješavina može biti od različitih ukusa i sastojaka, ali je definitivno, najpopularnija kombinacija vanile i čokolade.
Zanimljivo je da se ovaj kolač prvi put pominje u poslednjoj četvrtini 19. vjeka, ali jedna popularna varijacija ovog recepta tokom viktorijanskog doba bio je "Harlekin kolač".
Sastojci:
3 jaja
150 g smeđeg šećera
2 kesice vanile
250 ml ulja
375 ml mleka + 2 kašike
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo
15 g kakaa ili rastopljena tamna čokolada

Priprema:
Umutiti jaja koja su prethodno stajala na sobnoj temperaturi i postepeno dodavati smeđi šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svjetlu masu i na kraju dodati vanilu.
Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mlijeko i sjediniti sve zajedno.
Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivo.
Kašikom sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo, a kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati po malo i preostalo brašno.
U zdjelu sipati kašiku mlijeka i dodati kakao (ili otopljenu čokoladu) i rastopiti u mlijeku.
Svu masu podjeliti na dva dijela i u jedan dio dodati čokoladu i dobro sjediniti sa bijelom masom.
Kalup za kuglof dobro podmazati puterom i blago pobrašniti.
Sipati kašikom svuda po dnu prvo bijelu masu, onda preko sipati masu sa čokoladom, pa preko nje sipati bijelu masu i tako dok imate materijala.
Uključiti rernu na 180°C i sačekajte da se ugrije. Ubacite kolač u rernu i pecite oko 45 do 50 minuta.
Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi, pa ga izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
Možete ga dodatno preliti istopljenom čokoladom ili  samo posuti šećerom u prahu. Prijatno!
Izvor:http://www.cokolade.rs
Više »

Jednostavno: Šareni Rižoto

Sastojci:
40 dag piletine
šoljica riže
1 luk
2 mrkvice
15 dag mladog graška
1 mala limenka kukuruza
2 dl tekućeg paradajza (ili razrijeđenog koncentrata)
2 kašićice slatke mljevene crvene paprike
10 dag sira trapista

Priprema:
- meso narezano na male kockice popržiti na ulju sa svih strana.
- dodati na to nasjeckan luk, mrkvicu i grašak. Pržiti uz miješanje nekoliko minuta. Podliti sa malo vode, doliti paradajz i crvenu papriku,  začiniti po želji pa uz povremeno miješanje i dolijevanje manje količine vode dinstati oko 30 min.
- dodati opranu i očišćenu rižu, promiješati, doliti vodu (na šoljicu riže ide tri šoljice vode) i kuhati uz miješanje dok riža ne omekša. OPREZ! Rižoto jako lako i brzo zagori, zato ga obavezno svako malo treba promiješati.
- prije posluživanja pustiti rižoto da odstoji nekoliko minuta da se okusi povežu do kraja. Umiješati naribani sir i poslužiti.
Predlažem poslužiti uz zelenu salatu ili neku drugu hladnu salatu po želji.
Izvor: www.recipeci.com.
Više »

srijeda, travnja 12, 2017

Bakini Čupavci

U nastavku starinski recept za Čupavce.
Sastojci:
Šolja od čaja je u pitanju!
3 jajeta,
1 šolja šećera,
1 šolja mlijeka,
2 šolje brašna,
pola šolje ulja,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.
Da bi vam kolači bili ukusniji možete staviti narendanu koricu narandže.
Preliv :
2oo gr čokolade,
1oo gr margarina,
pola šolje mlijeka,
5 kašika šećera,
i još 15o gr kokosa.
Priprema :
Uključiti rernu na 2oo C dok se pripremate biskvit.
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Mutiti bjelanca postepeno dodavajući šećer. Kada se napravi šlag dodati žumanca pa umutiti pjenasto. Dodati mlijeko, ulje i vanilin šećer i još malo mutiti. Odložite mikser.
U brašno umješati prašak za pecivo. Ubaciti brašno u smjesu sa jajima i varjačom ili špatulom lagano umješati. Paziti da sjmesa ostane pejnasta. Pokušajte da razbijete grudvice laganim mješanjem. U četvrtasti pleh, obložen pek papirom, izliti smjesu i peći oko 2o minuta.
Ostaviti da se ohladi i isjeći na kocke.
Čokoladu, margarin, šećer i mlijeko rastopiti na laganoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Umakati kocku biskvita u čokoladu pa u posudu sa kokosom. Ponavljati postupak dok se sve ne utroši.
Čupavci su najljepši kad preko noći odstoje u frižideru.
Prijatno!
Više »