Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, travnja 12, 2017

Bakini Čupavci

U nastavku starinski recept za Čupavce.
Sastojci:
Šolja od čaja je u pitanju!
3 jajeta,
1 šolja šećera,
1 šolja mlijeka,
2 šolje brašna,
pola šolje ulja,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.
Da bi vam kolači bili ukusniji možete staviti narendanu koricu narandže.
Preliv :
2oo gr čokolade,
1oo gr margarina,
pola šolje mlijeka,
5 kašika šećera,
i još 15o gr kokosa.
Priprema :
Uključiti rernu na 2oo C dok se pripremate biskvit.
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Mutiti bjelanca postepeno dodavajući šećer. Kada se napravi šlag dodati žumanca pa umutiti pjenasto. Dodati mlijeko, ulje i vanilin šećer i još malo mutiti. Odložite mikser.
U brašno umješati prašak za pecivo. Ubaciti brašno u smjesu sa jajima i varjačom ili špatulom lagano umješati. Paziti da sjmesa ostane pejnasta. Pokušajte da razbijete grudvice laganim mješanjem. U četvrtasti pleh, obložen pek papirom, izliti smjesu i peći oko 2o minuta.
Ostaviti da se ohladi i isjeći na kocke.
Čokoladu, margarin, šećer i mlijeko rastopiti na laganoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Umakati kocku biskvita u čokoladu pa u posudu sa kokosom. Ponavljati postupak dok se sve ne utroši.
Čupavci su najljepši kad preko noći odstoje u frižideru.
Prijatno!