Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, lipnja 22, 2015

Krem Juha od Graška

Sastojci:
1 glavica luka
1 mrkva
450 g graška
300 g krompira
struk peršuna
kašićica vegete
biber, so
200 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Prodinstajte nasjeckani luk na malo ulja, dodajte nasjeckanu mrkvu i još malo prodinstajte.
Dodajte krompire nasjeckane na kockice i grašak, podlijte vodom, tako da pokrije povrće.
Dodajte peršun, vegetu, so i biber.
Ostavite da kuha dok povrće ne omekša, 20-ak minuta.
Maknite juhu s vatre, izmiksajte je štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje, te opet vratite na vatru da kratko prokuha.
Juhu poslužite ukrašenu peršunom i vrhnjem.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

petak, lipnja 19, 2015

Brzi Čokoladni Kolač

Sastojci:
Biskvit
3 jogurta
270 g glatkog brašna
220 g šećera
100 ml ulja
25 g kakaa
2 kašićice sode bikarbone
Krema
150 g maslaca
170 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
100 g šećera
120 ml mlijeka

Priprema:
Pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom.
U posudi električnim mikserom umutite jogurt, šećer, ulje i kakao.
Dodajte brašno i nastavite mutiti.
Lim za pečenje (20×30 cm) obložite pek papirom.
Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta.
Biskvit nakon pečenja ostavite da se ohladi.
Priprema kreme
Maslac rastopite na pari i maknite sa vatre.
U maslac dodajte komadiće čokolade, šećer i mlijeko.
Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ohlađeni biskvit prelijte čokoladnom kremom i ostavite da se stisne nekoliko sati u frižideru prije serviranja.
Više »

Topljeni Sir sa Šampinjonima

Sastojci:
600 gr. feta sir
200 gr topivog sira (Edamer)
200 gr. pečenica (može i pršuta, šunka..)
200 gr. šampinjona
kečap
origano
Bešamel:
60 gr. margarina
3 kašike brašna
1/2 l. mlijeka

Priprema:
Pripremite bešamel: rastopite margarin,dodajte brašno, pa promiješajte i propžite brašno. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se sos ne zgusne.
Feta sir narežite na kriške. Polovinu od sira poredajte u keramičku posudu.
Prelijte sa polovinu od bešamela.
Nad bešamela stavite šampinjone, pečenica, kečap,origano i listićem edamera.
Poredite preostali feta sir, prelijte ga sa ostatkom bešamela i poklopite sa listićem edamera.
Stavite u hladnu rernu i onda uključite na 250°C.
Pecite 30 minuta ili dok edamer ne dobije rumenu boju.



Izvor: http://www.coolinarika.com/

Više »