Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, travnja 12, 2014

Brze Kiflice

Sastojci:
600g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
1 dl ulja
1 kisela pavlaka
1 suhi kvasac razmućen u 2 dl toplog mlijeka
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto,zatim od te smjese razvaljajte krug, a potom izrežite trouglove(trokutove).Kada ste izrezali trokutove,uzmite svaki od njih i zamotajte - tako da dobijete oblik kiflice.Dok se rerna zagrijava na 180°C – kiflice se 'odmaraju.Kada je rerna dovoljno zagrijana,premažite kiflice umućenim jajetom i peći 15 minuta.
Od ovog recepta vrlo lako dobijemo kiflice sa sirom, dakle nakon što izrežemo trokutove od tijesta punimo ga sirom ili nekim drugim odgovarajućim sastojkom.Nakon toga kiflice se peku kako je i navedeno.


Više »

petak, travnja 11, 2014

Gulaš od Šampinjona

Ovo jelo može da bude posno, veoma je ukusno, može da ide kao prilog pečenom mesu. Gulaš od šampinjona kao glavno jelo dobro ide uz rižu ili pire krompir.
Sastojci:
500 gr šampinjona
2 glavice luka
začini (so, biber, vegeta, crvena paprika)
1 fant za gulaš
2dl soka od paradajza ili paradajz pirea
1dl ulja
Priprema:
Luk sitno iseckati ili izmiksati, dodati malo vegete, ulje i malo vode pa dInstati dok luk skroz ne omekani. Dodati šampinjone,  sitnije ne sjeći a veče presjeći po sredini. Bitno je da su krupniji. Posuti vodom da, dodati kašiku crvene paprike pa kuhati 15ak minuta. Dodati paradajz i fant pa kuhati još 15ak minuta. Kad su  šampinjoni mekani a čorba se zgusnula gulaš je gotov.

Više »

četvrtak, travnja 10, 2014

Složenac od tikvica, šunke i sira

Sastojci:
- 3 srednje tikvice (mogu i patlidžani)
 - 3-4 jajeta
 - 100g brašna
- 150-200 g pureće šunke
 - 200g edamera,trapista ili mocarele
 - 180g kisele pavlake 12m.m.
 - so,vegeta,biber
Priprema:
1. Tikvice oguliti i izrezati po dužini u što tanje komade. Staviti u cjediljku i posoliti. Ostaviti 30 minuta tako.
2. Tikvice ocjediti i uvaljati u brašno. Staviti ulje da se grije.
3. Pržiti tikvice da malo porumene. Ispržene prebaciti na ubruse da pokupe masnoću. 
4. Nauljiti unutrašnjost vatrostalne posude i i staviti red tikvica.
5. Na tikvice poredati šunkicu i sir izrendan i tako dok se ne potroše svi sastojci. Poslednji sloj završiti šunkom.
6. Umutiti kiselu pavlaku i jaja i preliti tikvice. Odozgo staviti izrendan sir.
7. Peći na 200C oko 30 min

Više »