Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, travnja 08, 2014

Pečena Janjetina sa krompirom - Uskršnji ručak

Bliže se oba uskrsa, pa evo još jedan recept za Uskršnji ručak i opet janjetina :)
Sastojci:
-1,5 kg janjećeg buta,
-1,5 kg krompira,
-100 ml kisele pavlake,
-100 ml mlijeka,
-jaje,
-100 ml ulja,
-50 g maslaca,
-50 ml bijelog vina,
-so,
-biber,
-bijeli luk
Priprema:
Janjeće meso posoliti, pobiberiti premazati bijelim lukom. Preliti uljem i bijelim vinom i peći dva sata na 180 stepeni, te izvaditi iz pleha. Krompire sjeći na veće komade, posoliti i poredatiu pleh u kojem se pekla janjetina. Preliti ih pavlakom umućenom s jajima, mlijekom i otopljenim maslacem. Pečenu janjetinu staviti preko krompira i vratiti u rernu dok se krompir ne ispeče.
Više »

Hljeb sa mladim lukom i sirom

Sastojci:
-1 vekna hljeba
-250 gr tvrdog sira
-100 gr putera
-1 veza mladog zelenog luka
-začini po želji
Priprema:
Zagrijati rernu na 180 stepeni.
Isjeći hljeb uzduž i popreko, ne do kraja i staviti ga na pleh za pečenje.
Sir sjeći na tanke kriške i staviti u zasječene djelove na hljebu.
Rastopljeni puter pomješati sa isjeckanim zelenim lukom i začinima (po želji).
Razmazati smjesu po cijelom hljebu, pokriti folijom i staviti u rernu na 15 minuta.
Da se folija ne bi zaljepila za hljeb, staviti sa obje strane hljeba po 2 čačkalice.
Skloniti foliju i ostaviti još 2 minute u rerni da se rastopi sir, i da korica na hljebu porumeni.
Dobro je upotrebiti hljeb od juce, on se bolje siječe.

Više »

ponedjeljak, travnja 07, 2014

Rolovana Janjetina - Uskršnji ručak

Janjetina se služi na Uskrs. Mlada janjetina je specifičnog ukusa, a ako se dobro pripremi, to izvanredno meso se topi u ustima i lijepi za prste. :)
Sastojci:
-1,2 kg janjetine od bubrežnjaka ili grudi,
-3 veze špinata
-2 pečene paprike,
-ruzmarin,
-suhi biljni začin,
-ulje,
-bijelo vino
Priprema:
Meso odvojiti od kostiju, posoliti i posuti ruzmarinom. Preko rasporediti špinat ili blitvu. Preko špinata složiti filete paprika. Sve urolati i uvezati tankim kanapom. Staviti u tepsiju, preliti uljem, vodom i bijelim vinom, pa peći oko 40 minuta. Dodati povrće po želji, a potom peći još sat vremena.
Servirati uz krompir, tikvice ili mrkvu
Više »