Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, prosinca 18, 2013

Sarma u kiselom kupusu - Bosanski recept

Sastojci:
-400 g mljevene junetine
-300 g riže
-1000 g listova od kiselog kupusa
-jedna glavica  crvenog luka
-malo bibera
-malo soli
-jedno jaje
-50 ml ulja
-malo maslaca
-malo crvene paprike slatke
-300 ml kajmaka ili pavlake
Priprema:
Pripremiti listove kupusa za sarmu. Samljeti meso i crveni luk, začiniti, dodati rižu i 50 ml ulja...
Dobro izmješati.
Sa tom smjesom puniti listove kupusa i motati ih u sarme. Poredati u šerpu. Prekriti tanjirom da sarma ne bi plivala na površini.
Kuhati lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodati u toku kuhanja još vode. Kada je sarma skuhana, prije služenja rastopiti maslac i začiniti sarmu.
Preliti kajmakom.

Više »

ponedjeljak, prosinca 16, 2013

Išleri

Sastojci:
Tijesto:
350 gr brasna
80 gr secera
100 gr oraha
1 bjelanac
vanilin secer
200 gr maslaca
limunova korica-malo narendati
Krema:
4 zumanca
150 gr sitnog secera
sok od 1-og limuna
200 gr maslaca
Priprema:
Od navedenih namirnica napraviti tijesto koje zamotate u prozirnu foliju i ostavite da odmori oko 20 minuta,na hladnom mijestu.
Odmoreno tijesto razviti na debljinu koja vama odgovara, ali ne predebelo jer se spajaju kolacici i dolazi krema izmedu, pa ce biti visoki. . .vaditi oblike koje zelite.
Poslagati na lim za pecenje (staviti papir za pecenje), te peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 12 minuta..kolacici bi trebali ostati svjetle boje.
Ohladiti i podijeliti na dva dijela, tako da svaki ima svog para...jedan kolac samo preliti cokoladnom glazurom i ostaviti da se cokolada stegne.
Kremu kuhati u mikrovalnoj, najprije dobro umutiti zumanca sa secerom, kuhati 1 minut u mikrovalnoj ...prohladiti kremu, mora biti gusta kao puding, dodati limunov sok i maslac, zatim dobro umutiti.
Dobivenom kremom spajati kolacice/islere.
Na kolac bez cokolade staviti kremu,jer ce biti podloga,zatim na kremu staviti cokoladni kolacic.







Više »

nedjelja, prosinca 15, 2013

Zvjezdice s Marmeladom - Božićni kolačići

Zvjezdice su  tipični božićni kolačići, ali ih lijep izgled i sjajan okus iznose na sto
i u brojnim drugim  prilikama.
Sastojci: 
-300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 
-60 g Gustina
-90 g šećera u prahu
-200 g maslaca
-60 g mljevenih badema ili lješnjaka
-4 žumanca
Za nadjev:
-300 g Džema marelica
-rum
Za posipanje:
-100 g šećera u prahu
-2 Vanilin šećera
Priprema:
Od brašna, Gussnela, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesiti prhko tijesto i ostaviti ga u hladnjaku oko sat vremena. Tijesto razvaljati sasvim tanko. Izrezati kalupom zvjezdice, i to polovicu od njih s rupicom na sredini. Složiti ih u namašćeni pleh jednu do druge i peći oko 10 minuta na temperaturi od 200°C. Pečene zvjezdice s rupicom staviti na papir i posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premazati marmeladom u koju se umiješa malo ruma, te preklopiti pošećerenim zvjezdicama.

Više »