Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 31, 2014

Snickers

Sastojci:
1. sloj
4 kašike kukuruznog ili agava sirupa
4 kašike otopljenog maslaca
2 pune kašike kremastog maslaca od kikirikija
1 kašićica ekstrakta vanilije
2,5 šoljice šećera u prahu
400 g čokolade
2. sloj
2 šoljice karamele
4 kašike prženog kikirikija
350 g čokolade s više kakaa
Priprema:
U zdjeli pomiješati polovicu sirupa, otopljeni maslac, maslac od kikirikija i ekstrakt vanilije te mikserom miksati na najslabijoj brzini dok se svi sastojci ne povežu.
Uz miksanje polako dodati šećer sve dok se ne dobije ujednačena, gusta, ljepljiva masa. Ako je masa pretvrda dodati još malo otopljenog maslaca, a ako je prerijetka šećera.
Masu rukama utisnuti u kalup ili posudu za pečenje te je staviti u frižider dok se ne pripremi smjesa za drugi sloj.
U lončiću, na srednje jakoj vatri otopiti karamele i ostatak sirupa, dodati kikiriki, još kratko sve zajedno izmiješati i lončić maknuti s vatre.
Kalup izvaditi iz hladnjaka, po prvom sloju preliti drugi te ga vratiti u frižider.
Kada se smjesa stvrdnula izvaditi je iz kalupa na dasku za rezanje te velikim nožem izrezati štangice.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu te u nju umakati jednu po jednu štangicu.

Više »

Riblje Pljeskavice

Sastojci:
5 filea bijele ribe
225 g zelene mahune
550 g pirea od krompira
1 jaje
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Dinstati filee u 6 dl vode, oko 10 minuta, dok se ne počnu odvajati na komadiće. Ocijediti ih, razdvojiti na veće komade i ukloniti kožicu i kosti. U međuvremenu, prokuhati zelene mahune (u proključaloj vodi) oko 5 minuta.
Ocijediti i pomiješati s pireom od krompira. Potom dodati ribu i umućeno jaje u tu smjesu. Začiniti po želji i oblikovati 8 pljeskavica. Posuti ih brašnom, zagrijati maslinovo ulje u tavi i peći ih 4 minute s obje strane. Poslužiti uz blitvu ili špinat.
Više »

petak, svibnja 30, 2014

Grčka Salata sa Tunom

Sastojci:
Glavica salate (puterica)
glavica radiča
125 g tune u ulju
100 g sira Feta
1 krastavac
1 paradajz
1 narendana šargarepa
100 g crne i zelene masline
bosiljak
mali trešnja cherry paradajz
crveni luk
maslinovo ulje
Priprema:
Oprati salatu i radič, nasjeckati po izboru i staviti u zdjelu. Dodati sir, oprani i narezani krastavac, masline, narezan paradajz, mrkvu izribanu u obliku štapića, tunjevinu. Začiniti maslinovim uljem, malo soli i promješati. Staviti u frižider na sat vremena. Poslužiti ukrašeno bosiljkom, narezanim mali trešnja cherry paradajzom.

Više »