Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, svibnja 26, 2014

Ruske kape - Šubarice :)

Sastojci:
biskvit:
 8 jaja - odvojiti zumanca od bjelanaca
250 gr secera
8 kašika mlake vode
250 gr brasna
1 prasak za pecivo
2 zlice kakaa

Priprema:
U zdjeli izmutiti jaja i secera,pa dodati sve ostale sastojke .
Sipati smjesu u veliku tepsiju postavljenu papirom za pecenje ili premazati masnocom i posuti brasnom i peci na 200C oko 25 minuta...probati cackalicom da li je gotovo.
Pecen biskvit izvaditi na da hladi.
Fil:
500 ml mlijeka
5 kašika  brasna (3 kašike obicnog brasna + 2 zl.gustina)
150 secera
250 gr maslaca
kokos i cokolada za ukrasavanje
Priprema:
U serpu staviti mlijeko,odvojiti malo da se razmuti brasno i secr,pa tako razmuceno,bez grudvica sipati u provrelo mlijeko. Skuhati fil i ostaviti da se prohladi .
Dodati maslac i dobro izraditi fil,da se dobije fina svilenkasta krema.
Od biskvita koji se prohladio,casicom ili nekim drugim okruglim pomagalom,vaditi krugove.
svaki krug presjeci na pola,premazati filom, spojiti , zatim premazati i okolo, uvaljati u kokos i odloziti na stranu. Uraditi isto tako i sa preostalim okruglim biskvitima.
Otopiti cokoladu na pari u i dodati malo ulja.
Malom kašićicom polako popuniti vrh svake subarice.
Pustiti da se cokolada stegne.





..
Više »

Torta:Jagode i Čokolada

Sastojci:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1,5 kašika kakaa
2 kašike ulja
1 prašak za pecivo
za natopiti koru:  
par kašika mlijeka
FIL od jagoda:
250 gr jagoda
4 kašike marmelade jagoda
1 preljev za torte bezbojni
Fil od marscapone sira:
5 dl vrhnja za šlag
500gr marscapone sira
4 kašike šećera
50gr bijele čokolade
par kapi arome vanilije
1/2 kašika zelatine
(3 kašike vode)
Čokoladni preljev:
150 gr vrhnja za šlag
150 gr čokolade

Priprema:
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati kakao i ulje, izmiješati i na kraju dodati brašno i p.z.p. Smjesu izliti u tepsiju (obloženu sa papirom za pečenje ako će se vaditi biskvit, a ako ne, nauljiti malo tepsiju i posuti brašnom pa staviti smjesu) i peći na 180C oko 15 min. Provjeriti čačkalicom dali je pečeno. Kad se ispeće natopiti biskvit sa mljekom.
Dok se biskvit peče početi mutiti vrhnje u čvrsti slag pa dodati marscapone sir i šećer, sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i narendanu čokoladu. Fil je dosta čvrst, pa staviti pola velike kašike želatine sa 3 kašike vode, ačekati 5 min i malo rastopiti i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati.
Na biskvit rasporediti jagode narezane na kolutove,a marmeladu razmutiti sa 250 ml vode, a u šerpicu pomješati iz kesice preljev sa 2 kašike šećera i polagano dodavatio tekućinu da se ne zgrudva uz stalno mješanje dok ne provri. Zatim skloniti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko jagoda.
Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frižideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti čokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolač dobro ohladi...

Više »

LAZANJE (sa faširanim mesom)

Sastojci: 
dva pakovanja listova za lazanje ( jedno pakovanje je dovoljno ako su kore veće površine)
dvije glavice crnog luka
500 gr mljevenog mesa
300 g kečapa
300 g kačkavalja
origano po ukusu
Bešamel sos: 
50 g  putera
pola šolje brašna
500 ml mleka (možda i više treba)
Priprema: 
U šerpi propržiti isjeckani luk. Dodati mu meso. Kada meso bude polu proprženo dodati kačkavalj i kečap. Smjesu mješati još malo dok se ne ujednači. Skinuti sa vatre. Pleh premazati uljem i poredati kore dok ne popune cijeli prostor. Potom preliti bešamel sosom, crvenom smjesom i ponovo poredati kore. Postupak ponoviti dok se ne iskoristite svi sastojci. Služiti toplo.
Priprema bešamel sosa: Staviti u šerpu puter i zagrijati. Brašno pržiti, ali ga ostaviti da bude bijele boje (ne smije požutiti). Potom naliti mlijeko i neprestano mješati žicom za šlag, da u umaku ne bi bilo grudvica. Umak kuhati uz stalno mješanje, posoliti i skinuti sa štednjaka.

Više »