Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, svibnja 25, 2014

Salata (Pasta) sa Tunom i Kukuruzom

Ovo je recept za salatu sa tunomi ja nazvala pasta s tunom, pre, presavršenog ukusa, jučer sam Gogu oduševila :) Jednostavan je za pripremu.
Sastojci:
350 g tune iz konzerve
 ½ glavice luka
50 g kiselih krastavaca
150 g milerama
50 g majoneze
200 g mladog kukuruza iz konzerve
300 g tjestenine
 so i biber
Priprema:
Tjesteninu skuhati i malo posljenoj i nauljeno vodi, zatim ju ocijediti i preprati. Za to vrijeme očistiti luk  i nasjeckati ga na sitne komadiće, krastavce narezati na kockice. Zatim u zdjelu staviti mileram, dodati majonezu, sjeckani luk i narezane krastavce, začiniti soli i biberom, te sve zajedno izmiješati. Na kraju dodati ocijeđeni mladi kukuruz, tjesteninu, i ocjeđenu od ulja tunu, sve zajedno izmiješati, odložiti kratko na stranu ili u frižider da se sastojci prožmu, volim promiješati na još ugrijanom kolu Serviram mlako, a trebalo bi hladno. :).

Više »

subota, svibnja 24, 2014

Lignje sa Krompirom iz Rerne

Sastojci:
500 g liganja
1500 g krompira
100 ml ulja
so
2 kašike vegete
peršun
3 lovorova lista
grančica ruzmarina
200 ml bijelog vina
papir za pečenje
Priprema:
Očistiti lignje i krompir. Krompir odrezati na veće ploške.
Tepsiju veličine cca 25 x 35 cm obložiti papirom za pečenje zato da bi bili sigurni da se krompir neće zalijepiti za nju zbog malog dodavanja ulja.
Na papir za pečenje složiti krompir, posoliti ga i začiniti sa kašikicom vegete. Dodati ulje i dobro ga promiješati.
Na krompir dodati lignje, malo ih posoliti s gornje strane i dodati drugu kašiku vegete. Umetnuti listove lovora i ruzmarin te staviti da se peće u rerni zagrijanoj na 200 st.C.
Nakon pola sata pečenja, izvaditi tepsiju, lagano promiješati, preliti vinom i vratiti u rernu još pola sata da se lignje dobro zapeku što će im dati okus sličan pečenim lignjama na roštilju.
Ako se želit ukus liganja kao pod pekom, peći ih pokrivene, a vino dodati 10 minuta prije kraja pečenja i do kraja ih peći otkrivene.
Više »

Čupavci

Evo konačno i recept za čupavce, po meni njbolji, a koji sam pronašla na coolinarica.com od korisnice MASTERA. Moj dragi ne voli kokos, a ja ih baš volim-kompromis. Nema mi dražeg kolača, mjere mi se sa tiramisuom, idu danas :)
Sastojci:
Tijesto:
3 jajeta
10 kašika šećera (220 g)
13kašika ulja (180 ml)
16 kašika brašna (300 g)
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
Krema:
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
1 veću kašiku ruma
200 ml mlijeka
čašu od 200 ml šećera
Ostalo:
 300 g krupnije mljevenog kokosa
Priprema:
Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelance, a žumanca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelance sa šećerom u šlag, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 kašika brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanac, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji se stavi papir za pečenje.
Peći na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
Punč kremu skuhati na način da se prvo otopi margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.
Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
Kokos staviti u jedan dublji tanjir, kremu ostaviti u lončiću. Uzeti viljuškom kocku biskvita, umočti kvalitetno u kremu, podignuti, malo sačekati trenutak da kapne višak kreme, staviti kocku na kokosovo brašno i izvući viljušku. Drugom viljuškom nabacati kokos po kockici, uhvatiti ju viljuškom ispod i prebaciti na tacnu.


Više »