Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, svibnja 23, 2014

Pečeni Losos s Umakom

Sastojci:
4 odreska lososa (700 g)
so
biber
2 kašike maslinovog ulja
Za umak:
3jajetaa
1 kašika rastopljenog maslaca
½ kašićice soli
½ kašićice šećera
2 kašićice Senfa e
½ kašićice bijelog bibera
2-3kašike soka od limuna
1 kašika sitno narezanog kopra
60 ml ribljeg temeljca
Za prilog:
 250 g brokule
300 g mrkve
Priprema:
Odreske lososa operiati i osušiti.
Posolite ih, pobibeiti i na zagrijanom maslinovom ulju u grill tavi ispeći s obje strane.
Jaja tvrdo skuhati i očistiti.
U električnu sjeckalicu staviti grubo narezana jaja, omekšali maslac, so, šećer, senf, bier, limunov sok, kopar i riblji temeljac te miješati dok se ne dobije umak željene gustoće.
Pečene odreske lososa poslužiti s prilogom od kuhane mrkve i brokule te umakom.
Riblji temeljac dobit će se tako da se riba ili dio ribe kuha u vodi oko 20 minuta i procijediti.
Više »

četvrtak, svibnja 22, 2014

Topla Salata od Šampinjona i Krompira

Sastojci:
 800 g krompira
500 g šampinjona
marinada: 
4-5 kašika maslinovog ulja
2-3 režnja bijelog luka
vlasac,
peršun
sol
biber
dresing: 
1 dl maslinovog ulja
1 kašika senfa
sok jednog limuna
so,
biber,
začini po želji
2 veće glavice luka

Priprema:
Krompir oguliti, narezati na kocke i skuhati u posoljenoj vodi. Kada je kuhan ocijediti ga i ostaviti da se prohladi.
Šampinjone marinirati barem jedan sat prije nego što će se peći na slijedeći način:  manje šampinjone ostaviti cijele, a veće prerežiti na polovine ili četvrtine i staviti ih u dublju zdjelu. Ako je na njima ostalo zemlje prebrisati ih suhom krpom. U manjoj zdjelici izmiješati maslinovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, peršun, vlasac, so i biber. Dobivenu marinadu preliti preko šampinjona, promiješati, prekriti zdjelu providnom folijom i staviti u frižider. Povremeno zdjelu protresti.
Vatrostalnu posudu ili pekač poprskati uljem. Luk narezati na tanke kriške, staviti ga na dno pekača i preko njega posipati marinirane šampinjone. Peći 25-30 minuta na 180 stepeni.
Šampinjone lagano umiješati sa krompirom i začiniti dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, senfa, soli i bibera. Peršun sitno nasjeckati te dodati i njega, ukrasiti istićima bosiljka.
Po želji se može dodati feta sir, mozzarela, svježe sezonsko povrće...


Više »

Čokoladni Cupcakes

Sastojci:
Biskvit čokoladni cupcakes
70-75 g maslaca
200 g čokolade
2 jaja
100 g šećera
1 kiselo vrhnje (200 ml)
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žličice soli
2 velike žlice kakaa
malo vode
Krema
500ml vrhnja za kuhanje
250 g tamne čokolade

Priprema:
Maslac otopiti s 200 g čokolade te ostaviti da se ohladi. Izmiksajte jaja, šećer, kiselo vrhnje te im dodajte ohlađeni smjesu maslaca i čokolade. Dodajte brašno i prašak za pecivo te sve ponovno izmješajte. Stavite u kalupe za muffine i pecite 20-25 minuta.
Za  kremu ugrijte slatko vrhnje (ne da provrije). U posebnoj posudi izlomite čokoladu te dodajte ugrijano slatko vrhnje i miješajte dok se čokolada otopi. Ohladite u hladnjaku preko noći.
Ako hoćete  ovakve obične muffine, 200 g čokolade koja se inače rastapa u maslacu narežite na kockice, a preostale sastojke razmješajte kako i stoji u prethodnom receptu i gotovo.









Više »