Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, svibnja 21, 2014

Piletina na Florentinski

Savršen brzi ručak u nastaku..
Sastojci:
Bijelo pileće meso (prsa)2 komada, pa prepoloviti dužinski
8 malih krompirića
100 gr baby špinata
2 veća zrela paradajza
4 šnite topljenog sira
ulje-po potrebi
šparoge i limun

Priprema:
U tavi na malo ulja ispržiti (NE skroz) piletinu, malo je začiniti sa soli i biberom.
Nedopečenu piletinu staviti na lim za pečenje.
U tavu dodati špinat i kratko propržiti, samo da uvene, začiniti i složiti preko mesa, izrezati paradajza u šnite ,pa složiti odozgo preko špinata.
Na sam vrh staviti sir i tako pripremljenu piletinu staviti u rernu da se dopeče do kraja ,tj.da sir dobije rumenu boju i istopi se.
U meduvremenu u ostatku ulja ispržiti krompiriće,pa ih servirati sa piletinom !!

Više »

utorak, svibnja 20, 2014

Musaka sa Tikvicama i Piletinom

Sastojci:
500 g pilećeg bijelog mesa
2 srednje tikvice/ oko 500 g/
so, mješavina začina
2 jajeta
1 dl mleka
oštro brašno po potrebi
malo ulja
Priprema:
Tikvice oljuštiti i isjeći po dužini na manje komade. Posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste sok.
Za to vrijeme bjelo meso isjeći na manje šnicle, pa ih malo izlupati i začiniti po ukusu.
Ocedjene tikvice uvaljati u oštro brašno i malo ih propržiti navrelom ulju.
Šnicle takodje uvaljati u brašno i kratko ih propržiti na uljuda blago porumene.
Vatrostalnu posudu podmazati, pa na dno prvo poredati jedan  dio pripremljenih tikvica. Potom rasporediti dio piletine. Ponoviti postupak još jednom i završiti tikvicama.
Jaja umutiti s mlijekom, preliti musaku i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Služiti uz sezonsku salatu po želji.








Više »

nedjelja, svibnja 18, 2014

Zapečeni Pica Makaroni

Sastojci:
400 g makarona
300 g šampinjona
proizvoljne količine parizera
pureće šunke
sira
suhog mesa
kečapa
po ukusu origana
malo margarina
Preliv:
2 jajeta
1 čaša jogurta (ili pavlake za kuhanje)
malo soli

Priprema:
Makarone skuhati u slanoj vodi, procijediti, isprati hladnom vodom. Dodati na kockice rezanu pureću šunku, suho meso, rendan parizer, na kockice isjeckan sir, malo kečapa i origana. Na malo ulja prodinstati šampinjone narezane na listiće, posoliti i njih, takođe, dodati.
Sve dobro sjediniti, pa sipati u vatrostalni sud, premazan sa malo margarina.
Premazati kečapom, naribati malo sira.
Umutiti jaja i jogurt (ili pavlaku za kuhanje), posoliti, pa preliti preko sira. Preko naribati još malo sira,posuti origanom.
Zapeći u rerni zagrijanoj na 200 C.
Više »