Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, svibnja 13, 2014

Lagana Salata s Tunom

Sastojci:
2 limenke Tuna fileta u biljnom ulju (2x115 g)
3-4 kuhana jajeta
150 g krastavaca
1 kašićica narezanog vlasca
1 čehno čbijelog luka
40 ml maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
Priprema:
Filete tune narezati na manje komadiće pa ih pomiješati s narezanim kuhanim jajima, krastavcima i vlascem.
Dodati još usitnjeni bijeli luk, maslinovo ulje i jabukovo sirće.
Salatu lagano izmiješati i ohladiti.
Poslužiti kao hladno predjelo ili mali samostalni obrok.
Salati se mogu dodati i kapari i 2-3 kašike kiselog vrhnja.
Više »

Brzi Zebra Kolač

Sastojci:
1 šolja od 2 dcl
4 kom jaja (sobne temperature)
1 šolja ulja
1 šola mlijeka (sobne temperature)
2 šolje brašna
2 supene kašike kakaa
1 kesica vanilije
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Pripremiti kalup i premazati masnoćom i posuti brašnom, a zatim miksati jaja sa šećerom kao za tortu.
Dodati mlijeko i ulje i nastaviti sa miksanjem.
U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i vanilijin šećer i postepeno uz lagano miješanje mikserom, dodati ulupanoj smjesi.
Podijeliti masu na dva dijela. U jedan dodati kakao prah (razmutiti ga sa dvije kašike kipuce vode) a drugi ostaviti bijel.
Staviti tri kašike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kašike braon mase, nastaviti naizmjenično dok se ne utroše obje.
Masu nije potrebno razmazivati po kalupu, niti kalup tresti, sama će se širiti!
U zagrijanu rernu (180’) ubaciti kalup i peći oko 40 minuta.
Pečeni kolac posuti šećerom u prahu i rezati potpuno hladno.

Više »

ponedjeljak, svibnja 12, 2014

Torta sa Višnjama

Sastojci:
Biskvit
5 jaja
120 g šećera
1 vanilijinn šećer
50 g brašna
40 g kakaa
1/2praška za pecivo
150 ml mlijeka
Ganache krema
 220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade
Krema od vanilije
600 mlmlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
150 gšećera u prahu
 250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota
Priprema:
Biskvit
Žumanjce, šećer i vanilijinn šećer pjenasto umutiti mikserom. Umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko.
Na kraju u smjesu umiješati čvrst snijeg od bjelanaca. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela i svaki dio posebno peći u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladiti.
Ganache krema
Čokoladu razlomiti i staviti u posudu. Vrhnje zagrijavati na laganoj vatri do tačke vrenja, a zatim ga preliti preko čokolade.
Miješati kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim staviti u frižider na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je umutiti električnim mikserom.
Krema od vanilije
Prašak za puding pomiješati sa vanilijinim šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati i dodati mu smjesu mlijeka i pudinga.
Miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknuti s vatre i ohladiti.
U ohlađeni puding dodati maslac pjenasto umućen sa šećerom u prahu.
Prvi biskvit položiti na pladanj i premazati ga polovicom kreme od vanilije. Na kremu složiti višnje i malo ih prstima utisnuti u kremu. Zatim na višnje rasporediti ostatkak kreme od vanilije i poklopiti drugim biskvitom.
Cijelu tortu izvana premazati čokoladnom kremom i po želji ukrasiti bijelom čokoladom.
Više »