Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 10, 2014

Pogača Bosanska

Sastojci:
20 g kvasca
1 jogurtska čaša tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
oko 300-310 g brašna
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umjesiti mekano i lijepo tijesto.
Odmah ga prebaciti na radnu površinu, oblikovati loptu rukama i onda je spljoštiti praveći pogaču, dlanovima pritiskati nježno dok se ne dobije željena debljina. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste.
Prebaciti je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvući do kraja tepsije.
Izbockati  je viljuškom.
Odmah potom uključiti rernu na 250 stepeni, čim se zagrije, staviti pogaču da se peče.
Čim se malo zapeče smanjiti temperaturu na 180 i dopeći je do kraja. Ukupno vrijeme pečenja je 15-najviše 20 minuta.
Poprskati je malo vodom kad je izvadi iz tepsije, umotati u neki stolnjak i ostaviti da se malo prohladi.
Više »

Bosanska Lepina Sa Mesom

Sastojci:
500 gr brašna
350 ml mlake vode
1 paketić kvasca
1 velika kašika soli
1 mala kas. šećera
300 gr teletine
3 manje glavice crvenog luka
par čehna bijelog luka
70 gr gaude sira
začini
ulje
maslac
sjemenke
malo mlijeka i ulja za premazati
Priprema:
Napraviti kvas od kvasca i šećera, sa malo vode. U brašno dodati so i kvas, pa umjesiti tjesto sa mlakom vodom. Tijesto će biti mekše. Tijesto prekriti krpom, i ostaviti. Dok tjesto nadolazi, pripremiti meso u tavi sa malo maslaca i ulja. Prepržiti crveni i bjeli luk i sitno sjeckanu teletinu, pa začinite sa soli, biberom, vegetom, peršunom, vlascem, mlj.crvenom paprikom, mažuranom, tym i origanom. Kada je tjesto nadošlo, podjeliti ga na 2 kuglice. Premjesiti prvu kuglicu, pa je razviti tanko u krug. Staviti tijesto u tepsiju s pak-papirom, pa stavite izrezanu gaudu-sir na listiće. Po siru rasporediti i meso. PremjesitI i drugu kuglicu, razviti je, i preklopiti preko mesa. Saviti krajeve sa svih strana, kao kod pravljenja pite, tako da nista nebi iscurilo van. Lepinu pokriti opet krpom i ostaviti opet da nadolazi 30 min. Premazati je sa malo umućenog mlijeka i kap-dvije ulja. Izbockati nožem lagano na par mjesta. Posuti sa sjemenkama po želji, i staviti da se peće u predhodno dobro zagrijanu rernu. Peći 35 min. dok fino neporumeni. Kada je pečena izvaditi, premazati je sa maslacem, umotati je sa krpom da omekša jedno 15 min.
Lepinu posluziti uz čašu jogurta. Može se također praviti sa faširanim mesom, ili mesom po želji. A može se puniti i sa povrćem.

Više »

Bosanski Kadaif - Mostarski

Sastojci:
500 g gotovog tijesta za kadaif (sa jajima)
200-300 g prženih oraha ili badema (mljevenih)
250 g sviježeg maslaca (otopiti)
50-100 g  groždica (po želji)
Za sirup:
1 l vode
700 g šećera
1 vanilin šećer
1 limun (sok)
1 narandža (sok)
1-2 kašike meda (po želji)
Priprema:
Veliki dublji pleh ili odgovarajući sud premazati maslacem, pa redati sloj kadaifa (gotovih rezanaca), posuti orasima (bademima), groždicama.
Sve redati tako da se tijestenina ne mrvi jer treba da ostane kompaktna.
Posljednji red treba bude kadaif-tijestenina!
Poprskati sve vrelim maslacem i peći oko 1/2 sata dok lijepo ne porumeni.
Dok se kadaif peće pripremiti sirup i neka se kuha 5 minuta.
Kada je napola pećen (15-20min.) izvaditi ga i preliti vrucim sirupom i ponovo vratiti da se ispeće do kraja (15 min.).
Ostaviti ga da odstoji do sutra jer je takav puno ukusniji.
Više »