Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, travnja 13, 2014

Brze Kocke sa Makom - Uskršnji kolač

Sastojci:
Kore
12 bjelanjaca
20 dag šećera
20 dag mljevenog maka
3 kašike brašna
malo praška za pecivo
Krema
12 žumanjaca
20 dag šećera
5 kašika gustina
pola litre mlijeka
1 margarin
Glazura
200 g čokolade
 0,5 dcl ulja

Priprema:
Za biskvit
Izmutiti bjelanjce u šlag, dodati šećer, još malo miksati.
Dodati mljeveni mak, brašno i pecivni prašak, lagano promiješati.
Peći 3 kore ( na papiru ).
Za kremu
Kuhati žumanjce, šećer i gustin u mlijeku.
U hladno dodati dobro izrađeni margarin ili maslac.

Više »

Rolovani Pileći File sa umakom od sira i pavlake

Sastojci:
oko 400 grama (dva komada) pilećeg filea
dva tanka parčeta šunke
4 parčeta tanko narezanog kačkavalja
dve kašike kajmaka
4-5 kašika brašna
10-ak kašika prezle
jedno jaje
dve kašike parmezana
so i biber po ukusu
Za Preliv:
50-ak ml pavlake za kuvanje
dva parčeta nekog mekšeg kačkavalja (onaj u listićima za tost) ili topljenog sira za mazanje ili plavi sir..
Priprema:
Komad belog mesa rasjeći uzduž, da ostane oko 1cm da drži dva dijela zajedno. Dobro izlupati i istanjiti kuharskim čekićem. Posoliti, pobiberiti.
Na sredinu tako pripremljenog parčeta mesa staviti kačkavalj, šunku, pa opet kačkavalj.
Razmazati po tome i kašiku kajmaka. Srolati.
Dobijene rolne uvaljati u brašno, pa u umućeno jaje, pa u mješavinu prezle i parmezana.
Staviti u frižider da se ohladi i stegne (možda 30 minuta).
Zatim ponovo u jaja, pa u prezlu.
Pržiti u dubokom ulju, na tihoj vatri, da porumeni sa svih strana.
Zavisi od debljine, biće potrebno jedno pola sata.
Kad se završi  sa mesom, na istu ringlu staviti neku manju šerpu.
Sipati neutralnu pavlaku i u njoj rastopiti sir. So i biber.
Više »

subota, travnja 12, 2014

Riblja Čorba

Sastojci:
glave i repovi slatkovodne ribe (som, šaran, štuka, tolstolobik),
250 g crvenog luka,
2 ljute paprike,
250 g svježeg paradajza,
250 g paradajz pirea,
kesica gotovog začina za riblju čorbu,
so,
suhi biljni začin,
biber,
mljevena začinska paprika,
ljuta tucana paprika
Priprema:
Sitno isjeckati luk i dinstati ga na ulju, uz povremeno dodavanje vode. Paziti da luk ne zagori, pa dodati oljušten i sitnije narezan paradajz i ljutu papriku.
Ubaciti riblje glave i repove i dinstati dok se sve dobro ne ukuha.
Procijediti čorbu, a ostatak ispasirati kroz cjediljku, pa doliti vode. U posebnoj posudi izmutiti gotov začin za riblju čorbu, paradajz pire, mljevenu začinsku papriku i dodati u lonac. Promiješati i začiniti po ukusu, pa krčkati oko pola sata.
Više »