Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, travnja 05, 2014

Pečene tikvice

Sastojci:
-600 gtikvica
-80 gluka
-200 g crvene svježe paprike
-2 čehna bijelog luka
 1 kašika pinjola
-2-3 kašike maslinovog ulja
-1 kašika narezanog kopra
-1 kašika Vegete
Za preljev:
-2 kašike jabukovog sirćeta
-2 kašie vode
-šećer
-biber

Priprema:
Na maslinovu ulju kratko popeći luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće.
Dodati pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i Vegetu. Promiješati i pirjajti pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.
Posebno kratko prokuhaeti sirće, šećer i vodu, preliti preko tikvica i malo promiješajti.
Tikvice staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.
Zapečene tikvice posipajti narezanim koprom i poslužiti kao prilog uz pljeskavice ili pečene odreske.
Tikvice pripremljene na ovaj način se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana.
Više »

petak, travnja 04, 2014

Pržene lignje

Sastojci:
-1 pakovanje smrznutih lignji (500g)
-brašno  ulje  so
-5 supenih kašika maslinovog ulja
-1 supena kašika narezanog svježeg peršuna
-1 režanj bijelog luka
-limun
Priprema:
Odlediti lignje.
Narezati ih na kolutove debljine prsta. Posoliti.
Staviti narezane lignje u kesu pa posuti sa brašnom i dobro protresti.
Zagrijati ulje pa pržiti lignje dok ne dobiju zlatnu boju (ne duže od 3 minute da ne budu žilave).
Sitno nasjeckati bijeli luk i peršun pa to dodati u maslinovo ulje. Time preliti lignje.
Više »

srijeda, travnja 02, 2014

Brzi Kolač

Sastojci.
 450 ml mlijeka
100 g šećera
1 margarin
1 čokolada za kuhanje
2 vaniliN šećera
450-500 g petit keksa
100-150 g oraha

Priprema
Mlijeko,šećer, vanilin šećer, margarin i čokoladu staviti da kuha ali paziti da ne prokuha.
Kekse prepoloviti, a orahe nasjeckati pa sve skupa treba sjediniti i izliti u namašćen kalup.Kad se stvrdne i ohladi staviti šlag i posuti naribanom čokoladom.
Više »