Samo najbolji, odabrani recepti!!!
petak, travnja 24, 2020
ĐULBASTIJE
Za današnji iftarski meni donosimo vam bosansko tradicionalno jelo đulbastije, još jedan recept. Ovaj mesni obrok možete servirati s pire krompirom, pomfritom ili rižom. Za salatu predlažemo zelenu ili kupus salatu.
Sastojci:
500 gr mljevene junetine
tri veća krompira
dvije glavice luka
dva čehna bijelog luka
dvije kašike brašna
jedno jaje
so
biber
vegeta
bešamel sos
Priprema:
U posudu stavite junetinu, izrendani krompir i luk. Dodajte dva čehna bijelog luka, dvije kašike brašna, jedno jaje, so, biber i vegetu. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Od mesa pravite male pljeskavice. Na zagrijanom ulju kratko ispecite đulbastije, da dobiju koricu s obje strane.
Potom đulbastije poredajte u tepsiju i zalijte ih bešamel sosom. Ostavite da se peku 30-ak minuta na 220 C. Po želji možete dodati i sir edamer.
Servirajte ih u kombinaciji pečenim krompirom, pire krompirom i kupus salatom. Prijatno!
Izvor: https://www.klix.ba/
Sastojci:
500 gr mljevene junetine
tri veća krompira
dvije glavice luka
dva čehna bijelog luka
dvije kašike brašna
jedno jaje
so
biber
vegeta
bešamel sos
Priprema:
U posudu stavite junetinu, izrendani krompir i luk. Dodajte dva čehna bijelog luka, dvije kašike brašna, jedno jaje, so, biber i vegetu. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Od mesa pravite male pljeskavice. Na zagrijanom ulju kratko ispecite đulbastije, da dobiju koricu s obje strane.
Potom đulbastije poredajte u tepsiju i zalijte ih bešamel sosom. Ostavite da se peku 30-ak minuta na 220 C. Po želji možete dodati i sir edamer.
Servirajte ih u kombinaciji pečenim krompirom, pire krompirom i kupus salatom. Prijatno!
Izvor: https://www.klix.ba/
četvrtak, travnja 23, 2020
Domaća Halva
Sastojci:
110 gr.maslaca
110 gr.brašna
110 gr.šećera
220 ml.vode
orasi za posipanje
Priprema:
Prvo izmjeriti sve sastojke.
Šećer i vodu sastaviti i ostaviti na stranu.
U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno.
Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete nježno smeđu boju.
Kad je brašno u pola pečeno stavite šećer i vodu da prokuhaju, kuhajte par minuta ne vše.
Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra.
U lijevoj ruci držite poklopac od šerpe a u desnoj zaljev.
Brasno zalijte sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pritom ruke.
Nakon par sekundi kad se masa “smiri” brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica. Halva treba da se odvaja od kašike.
Halvu kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.
Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera, a dvije mjere vode. Ova mjera je dovoljna za jedan tanjir halve.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
110 gr.maslaca
110 gr.brašna
110 gr.šećera
220 ml.vode
orasi za posipanje
Priprema:
Prvo izmjeriti sve sastojke.
Šećer i vodu sastaviti i ostaviti na stranu.
U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu, dodajte brašno.
Sa drvenom kašikom pecite brašno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete nježno smeđu boju.
Kad je brašno u pola pečeno stavite šećer i vodu da prokuhaju, kuhajte par minuta ne vše.
Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra.
U lijevoj ruci držite poklopac od šerpe a u desnoj zaljev.
Brasno zalijte sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pritom ruke.
Nakon par sekundi kad se masa “smiri” brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica. Halva treba da se odvaja od kašike.
Halvu kašikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenim orasima.
Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera, a dvije mjere vode. Ova mjera je dovoljna za jedan tanjir halve.
Izvor: http://www.coolinarika.com/