Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, travnja 13, 2017

Mermerni Čokoladni Kolač

Mermerni kolač je dobio naziv po neobičnim šarama (poput mermera) koje se postižu vrlo lako, mješanjem svjetlog i tamnog tjesta. Ova mješavina može biti od različitih ukusa i sastojaka, ali je definitivno, najpopularnija kombinacija vanile i čokolade.
Zanimljivo je da se ovaj kolač prvi put pominje u poslednjoj četvrtini 19. vjeka, ali jedna popularna varijacija ovog recepta tokom viktorijanskog doba bio je "Harlekin kolač".
Sastojci:
3 jaja
150 g smeđeg šećera
2 kesice vanile
250 ml ulja
375 ml mleka + 2 kašike
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo
15 g kakaa ili rastopljena tamna čokolada

Priprema:
Umutiti jaja koja su prethodno stajala na sobnoj temperaturi i postepeno dodavati smeđi šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svjetlu masu i na kraju dodati vanilu.
Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mlijeko i sjediniti sve zajedno.
Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivo.
Kašikom sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo, a kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati po malo i preostalo brašno.
U zdjelu sipati kašiku mlijeka i dodati kakao (ili otopljenu čokoladu) i rastopiti u mlijeku.
Svu masu podjeliti na dva dijela i u jedan dio dodati čokoladu i dobro sjediniti sa bijelom masom.
Kalup za kuglof dobro podmazati puterom i blago pobrašniti.
Sipati kašikom svuda po dnu prvo bijelu masu, onda preko sipati masu sa čokoladom, pa preko nje sipati bijelu masu i tako dok imate materijala.
Uključiti rernu na 180°C i sačekajte da se ugrije. Ubacite kolač u rernu i pecite oko 45 do 50 minuta.
Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi, pa ga izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
Možete ga dodatno preliti istopljenom čokoladom ili  samo posuti šećerom u prahu. Prijatno!
Izvor:http://www.cokolade.rs