Ovo je savršen i osvježavajući kolač. Tamni čokoladni biskvit u kombinaciji sa osvežavajućom kremom od mente će sve sladokusce dovesti u ekstazu i zato ovi čokoladni kolačići sa mentom čim prije treba da se nađu na vašoj listi za isprobavanje.
Sastojci:
Za biskvit:
4 šolje šećera
3 šolje brašna
2 šolje kakao praha
½ kašičice soli
2 ½ šolje putera
8 jaja
2 kašike vanila ekstrakta
Krema od mente:
Šolja putera
4 šolje šećera u prahu
Kašika mlijeka
¼ kašičice ekstrakta peperminta
Nekoliko kapi zelene prehrambene boje
Glazura od čokolade
300 g čokolade za kuhanje
¼ šolje putera
Priprema:
Malo veću četvrtastu tepsiju za pečenje premažite puterom i obložite masnim papirom i krenite na pripremu biskvita.
U srednje veliku šerpicu stavite puter da se otopi. U posebnoj velikoj posudi za mješanje pomješajte šećer, brašno, kakao i so, izmješajte i ostavite sa strane.
Kad se puter otopio, skinite ga sa šporeta i dodajte u suhe sastojke, sve dobro izmješajte.
Smjesa će biti poprilično gusta. Nakon toga dodajte jaja, jedno po jedno i vanila ekstrakt. Mješajte električnim mikserom da se svi sastojci sjedine, ne previše.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 170 C 35 minuta.
Izvadite biskvit iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, a vi za to vrijeme pripremite kremu.
Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu, ekstraktom peperminta i mlijekom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Na samom kraju umješajte zelenu boju da dobijete željenu nijansu.
Dobijenu kremu premažite preko ohlađenog biskvita i stavite na hlađenje.
Čokoladu isjeckanu na sitne komadiće pomješajte sa puterom i otopite na pari ili mikrotasnoj rerni da dobijete glatku glazuru.
Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa premažite preko zelene kreme i sve skupa stavite na hlađenje.
Sastojci:
Za biskvit:
4 šolje šećera
3 šolje brašna
2 šolje kakao praha
½ kašičice soli
2 ½ šolje putera
8 jaja
2 kašike vanila ekstrakta
Krema od mente:
Šolja putera
4 šolje šećera u prahu
Kašika mlijeka
¼ kašičice ekstrakta peperminta
Nekoliko kapi zelene prehrambene boje
Glazura od čokolade
300 g čokolade za kuhanje
¼ šolje putera
Priprema:
Malo veću četvrtastu tepsiju za pečenje premažite puterom i obložite masnim papirom i krenite na pripremu biskvita.
U srednje veliku šerpicu stavite puter da se otopi. U posebnoj velikoj posudi za mješanje pomješajte šećer, brašno, kakao i so, izmješajte i ostavite sa strane.
Kad se puter otopio, skinite ga sa šporeta i dodajte u suhe sastojke, sve dobro izmješajte.
Smjesa će biti poprilično gusta. Nakon toga dodajte jaja, jedno po jedno i vanila ekstrakt. Mješajte električnim mikserom da se svi sastojci sjedine, ne previše.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 170 C 35 minuta.
Izvadite biskvit iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, a vi za to vrijeme pripremite kremu.
Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu, ekstraktom peperminta i mlijekom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Na samom kraju umješajte zelenu boju da dobijete željenu nijansu.
Dobijenu kremu premažite preko ohlađenog biskvita i stavite na hlađenje.
Čokoladu isjeckanu na sitne komadiće pomješajte sa puterom i otopite na pari ili mikrotasnoj rerni da dobijete glatku glazuru.
Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa premažite preko zelene kreme i sve skupa stavite na hlađenje.