Sastojci:
200 g. masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilijin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mljevenih oraha
4 kašike mlijeka
400 - 420 g. brašna
pekmez za filovanje
Priprema:
Pjenasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko tijesto i ostaviti ga umotano u najlon foliju najmanje pola sata u frižider.
Na brašnom posutoj površini razviti tanko tijesto, najviše 3 mm. debljine, kalupčićem ili čašicom vaditi vanilice. Ako vadite čašicom umočite je povremeno u brašno da se ne ljepi tijesto.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne, da vanilice ostanu svjetle.
Vanilice su jako prhke dok su vrele, najbolje bi bilo da se ostave da se ohlade bar dvije, tri minute da se prohlade pa ih onda pažljivo vadite.
Dobije se oko 40 filovanih vanilica.
Izvor: http://www.maminajela.com/
200 g. masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilijin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mljevenih oraha
4 kašike mlijeka
400 - 420 g. brašna
pekmez za filovanje
Priprema:
Pjenasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko tijesto i ostaviti ga umotano u najlon foliju najmanje pola sata u frižider.
Na brašnom posutoj površini razviti tanko tijesto, najviše 3 mm. debljine, kalupčićem ili čašicom vaditi vanilice. Ako vadite čašicom umočite je povremeno u brašno da se ne ljepi tijesto.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne, da vanilice ostanu svjetle.
Vanilice su jako prhke dok su vrele, najbolje bi bilo da se ostave da se ohlade bar dvije, tri minute da se prohlade pa ih onda pažljivo vadite.
Dobije se oko 40 filovanih vanilica.
Izvor: http://www.maminajela.com/