Sastojci:
8–12 paprika
2 glavice crnog luka
čehno bijelog luka
vezica peršuna
400 g faširanog mesa
so
biber
jaje
2 kašike prezli
800 g paradajza
2 kašike ulja
250 ml instant ili domaće supe
4 kašičice kisele pavlake
Priprema:
Oprati paprike, očistiti ih i odsjeći peteljke. Zatim izvaditi sjemenke.
Za fil, oguliti bijeli i crni luk i isjeći na kockice. Očistiti peršun, oprati i isjeckati. Sve to pomješati sa mljevenim mesom, posoliti i dodati biber. Dodati jaje i prezlu. Rernu zagrijati na 200 stepeni. Napuniti paprike filom sa mljevenim mesom, a onda ih naredati zbijene jednu do druge i u podmazanom plehu peći oko 15 minuta.
Kod pripreme sosa, oguliti dvije glavice crnog luka, oprati paradajz i isjeći na kocke. Očistiti i oprati bosiljak. Odvojiti listiće bosiljka, a jedan dio bosiljka iscjepkati na listiće. Zagrijati ulje u loncu i dinstati luk i paradajz. Dodati supu, so, biber i bosiljak, poklopiti i kuhati 15 minuta.
Ovako spremljene paprike preliti sosom. Povrće kuhati sljedećih 25 minuta. Zatim servirati sa kiselom pavlakom i bosiljkom.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
8–12 paprika
2 glavice crnog luka
čehno bijelog luka
vezica peršuna
400 g faširanog mesa
so
biber
jaje
2 kašike prezli
800 g paradajza
2 kašike ulja
250 ml instant ili domaće supe
4 kašičice kisele pavlake
Priprema:
Oprati paprike, očistiti ih i odsjeći peteljke. Zatim izvaditi sjemenke.
Za fil, oguliti bijeli i crni luk i isjeći na kockice. Očistiti peršun, oprati i isjeckati. Sve to pomješati sa mljevenim mesom, posoliti i dodati biber. Dodati jaje i prezlu. Rernu zagrijati na 200 stepeni. Napuniti paprike filom sa mljevenim mesom, a onda ih naredati zbijene jednu do druge i u podmazanom plehu peći oko 15 minuta.
Kod pripreme sosa, oguliti dvije glavice crnog luka, oprati paradajz i isjeći na kocke. Očistiti i oprati bosiljak. Odvojiti listiće bosiljka, a jedan dio bosiljka iscjepkati na listiće. Zagrijati ulje u loncu i dinstati luk i paradajz. Dodati supu, so, biber i bosiljak, poklopiti i kuhati 15 minuta.
Ovako spremljene paprike preliti sosom. Povrće kuhati sljedećih 25 minuta. Zatim servirati sa kiselom pavlakom i bosiljkom.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/