Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, srpnja 09, 2014

KIYMALI PIDE - Turska Pogača sa Junetinom

Ramazan je, pa tako i tradicionalni recepti na meniju.  Tursko jelo Kiymali Pide se čini savršeno za Iftar.  Po Europi se često može pronaći na mjestima gdje se prodaje i Kebab. Pide općenito označava takvu vrstu pogače, dok Kiymali (od riječi Kiyma = meso) opisuje da se radi o pogači s mesom. Osim mesa, pravi se i sa sirom, špinatom, sušenom govedinom te jajima… S obzirom da je tijesto nalik onom za pizzu, a i fil se stavlja na tijesto, a ne kao punjenje, za ovu se pogaču se kaže i Turska pizza…
Pogača:
500 gr glatkog brašna
1 kašićica soli
vrećica suhog kvasca
300 ml mlijeka
1/2 kašićice šećera
3-4kašike ulja
Mesni Fil:
400 gr mljevene junetine
1 luk
1 manja limenka sjeckanih pelata
1 paprika
1 kašićica mljevenog kima
1 kašićica crvene paprike
1-2 kašižice peršuna
sobiber
malo maslinovog ulja

Priprema:
U malo mlijeka dodajtekašiku brašna, kvasac i šećer pa ostavite 5 minuta. U prosijanom brašnu napravite udubinu i u nju ulijte otopinu kvasca te ostatak mlijeka i ulje.
Umijesite tijesto pa ga ostavite na toplom 1-2 sata da se digne.
Tijesto još jednom izmijesite pa oblikujte "valjak". Njega izrežite na 12-16 kriški pa oblikujte kuglice, Ovo sa valjkom je samo trik da vam bude jednostavnije odrediti približno jednaku količinu tijesta u svim kuglicama ;)
Dobivene kuglice ostavite još pola sata na toplom (prekrijte plastičnom folijom da se ne suše)
Na malo maslinovog ulja dinstajte luk i papriku dok malo ne omekšaju
Zatim dodajte meso, dobro ga začinite svim navedenim začinima, pa nakon cca 5 minuta ubacite i pelate paradjziće. Maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi dok se vi vraćate tijestu.
Razvaljajte kuglicu tijesta u oblik elipse i punite safilom ostavljajući “slobodno” 1-1,5 cm uz rubove.
Rubove tijesta presavijte preko punjenja (samo malo) te na vrhovima  dobro pritisnite tijesto kako se ne bi otvaralo. Tijesto (rubove) namažite s malo maslinovog ulja. Slažite u lim za pečenje i pecite 15-20 minuta na  200°C
Izvor: http://dalik-dizajn.com.hr/